Тагарев: Руските мини в Черно море са огромен риск и за нашите брегове

България, Румъния и Турция подписаха Меморандум за създаване на Противоминна военноморска група

11.01.2024 | 18:40 Редактор: Деси Николова

България, Румъния и Турция подписаха Меморандум за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море. Първоначално се предвижда участието на кораби само на трите черноморски държави от НАТО. Ще се провеждат действия в териториалните води и изключителните икономически зони на трите страни за отстраняване на минната заплаха. Създаването на групата беше инициирано от Турция през август 2023 г.

От САЩ, където е на посещение, министърът на отбраната, Тодор Тагарев коментира защо това споразумение е необходимо. Той участва в дискусия, организирана от Атлантическия съвет.

"Русия блокира морския трафик от месеци и заедно с мините, както и изстрелването на дронове и ракети във войната срещу Украйна, това са рискове за Черно море като цяло и за нашите брегове. Също и блокирането с учения на част от нашата изключителна икономическа зона за половин година. Можем да се изправим пред тези рискове чрез съвместна работа с нашите съюзници", заяви Тагарев.

По негови думи един от начините е създаването на противоминна военноморска група за Черно море чрез споразумението между България, Румъния и Турция, а другият начин е да поканим и други съюзници, държави, които не са граничещи с Черно море, да допринесат за работата на тази група, в рамките на ограниченията, които налага конвенцията от Монтрьо за влизане на военни кораби в Черно море.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)