Служителят на ГДБОП, предавал информация на Русия, ще бъде обвинен

Той е задържан за срок до 72 часа

06.02.2024 | 14:40 Редактор: Вяра Димова

Задържаният вчера служител на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е предоставял информация от български и партньорски служби и агенции на представител на разузнавателни служби на Русия. Това каза наблюдаващият прокурор по образуваното досъдебно производство Ангел Кънев на пресконференция.

Вчера при акция в ГДБОП беше задържан служител на дирекцията за съмнения в шпионска дейност в полза на друга държава. Действията на служителя са наблюдавани в продължение на няколко месеца, но по-малко от година. Служителят е задържан за срок до 72 часа.

В разследването се следят и действията на контраразузнавач, но още не е изяснено дали и как е съдействал в износа на секретни данни.

Задържаният служител на ведомството е 57-годишен. Той е в системата на МВР от 1993 г., като е минал през различните структури на министерството. От самото начало ГДБОП е оказало пълно съдействие с цел да се свърши ефикасно работата, която е започнала.


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 месеца
Половината правителство извършва шпионаж в полза на САЩ и Великобритания. Защо и те ни бъдат предадени на съд? С какво са повече от руските шпиони? Сигнализирай за неуместен коментар