ГДБОП с акция в ГДБОП: Очакват се още арести за шпионаж в полза на Русия

Главният секретар на МВР Живко Коцев даде подробности по случая

05.02.2024 | 18:35 Редактор: Толя Стоянова

ГДБОП влезе в ГДБОП. Антимафиотите проведоха акция в собствената си сграда и задържаха свой служител по подозрения за шпионаж в полза на Русия. От ръководството на МВР намекнаха, че може да се очакват още арести.

В акцията в сградата на антимафиотите участваха различни правоохранителни органи – Министерството на вътрешните работи, ДАНС и Софийската градска прокуратура. Причината е, че се появиха данни за изнасяне на класифицирана информация в услуга на чужди служби. 

"Подозира се шпионаж в полза на чужда държава и това е Русия", уточни главният секретар на МВР Живко Коцев.

По време на акцията срещу евентуален шпионаж службите задържаха заподозрян, който е служител на МВР. "По-конкретно на ГДБОП. Касае се за шпионски действия", обясни Коцев.

Задържаният е бил обект на наблюдение от колегите си. Действията на задържания служител на ГДБОП са следени през последните няколко месеца, а в операцията участват и служители на отдел "Вътрешна сигурност" към ГДБОП. Възможно е да има и други задържани, намекна главният секретар на МВР. 

През последните години нееднократно правоохранителните органи обявяваха разбити мрежи за шпионаж в полза на Русия. Резултатите от такива акции представяше тогавашният главен прокурор Иван Гешев. През лятото на 2022 година, по времето на правителството на четворната коалиция с премиер Кирил Петков, 70 руски дипломати бяха изгонени от страната ни.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)