Денков: Политически мотиви стоят зад исканата оставка на Вътев

Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през 2023 г., обяви премиерът

05.02.2024 | 19:45 Редактор: Вяра Димова

"Аргументите на исканията за оставка на министъра на земеделието са несъстоятелни", каза министър-председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след среща с министър Вътев. Според премиера исканията за оставка на министъра са политически.

Той отказа да коментира дали Вътев ще запази поста си, като посочи, че все още не са завършили разговорите с вицепремиера Мария Габриел, която трябва да поеме министър-председателския пост след предстоящата ротация.

"Подаването на годишна данъчна декларация е задължение за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите за 2023 година е необяснимо", каза министър-председателят.

Денков заяви, че е прегледал всички искания на земеделците и заяви, че нямат различия по тях.

"Готови сме да обсъждаме методиките, по които да се установи тяхната загуба. Колкото до исканията за оставката на министър Вътев, това е политическо искане. Мотивите за оставката се несъстоятелни", смята той и подчерта, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през 2023 г. – нито с държавни, нито с европейски средства. 

Той посочи, че по данни на НАП зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните няколко години.

"През 2018-2019-2020 г. декларираната печалба е между 900 млн. и 1 млрд. лв. За 2021 г. печалбите скачат на 2 млрд., а през 2022 г. вече са декларирани печалби от 3 млрд. лв. Дали през 2023 г. секторът на зърнопроизводството е на загуба, предстои да видим от финансовите отчети", заяви акад. Денков.

Той припомни, че още от съставянето си кабинетът е обявил аграрния сектор за приоритетен. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)