Мария е светлият пример как спортът помага на децата да се социализират

Хокеят на трева е любимият ѝ спорт

04.02.2024 | 13:46 Редактор: Толя Стоянова

Преди година в Пловдив е създаден национален отбор по хокей на трева за деца с ментални затруднения. Само шест месеца по-късно те се завръщат със сребърен медал от Спешъл олимпикс.

Мария е почти на 15 години и страда от детски аутизъм. Това обаче не я спира да спортува. Дълго време посещава езда и плуване, а от септември миналата година започва да ходи и на хокей на трева. Така Мария става част от националния отбор за деца с ментални затруднения и всяка седмица пътува от село Красново, където живее семейството си, до Пловдив за тренировки.

"Това е отборен спорт, който позволява на децата да си общуват, те станаха приятели, с такова нетърпение идват на тренировките и не искат да си тръгнат. Очите им светят", сподели майката на Мария - Таня Илиева.

Тя е категорична, че спортът помага на Мария да овладява емоциите си и да се социализира.

"За първи път тя има приятели, което е безкрайно добре. Децата тук създадоха една общност, приятелство. След тренировките през другите дни си звънят по телефона, говорят си, споделят си", каза майката.

Любовта на Мария към хокея си личи и по начина, по който говори за него.

"Това е моят любим спорт. Тренираме усилено, загряваме, правим упражнения", сподели Мария.

Дойде ли време за състезание - радостта в очите на децата е неописуема, разказва и треньорът на отбора Димитър Георгиев.

"Когато дойде мача, еуфория в децата, еуфория в родителите. Това е най-голямото щастие за мен и моите колеги. Виждаме ги супер щастливи, супер готови за игра, независимо какво е времето, те показват на какво са способни", посочи треньорът.

Децата в отбора са дисциплинирани и изпълняват стриктно поставените задачи. За "специалните атлети" предстоят много тренировки, защото още през юни тази година те ще премерят сили на европейското първенство в Нидерландия.

Вижте повече в репортажа.