Над 100 млн. лв. отпуска държавата за екотранспорт в общините

Средствата се осигуряват чрез Националния план за възстановяване и устойчивост

18.07.2023 | 14:27 Редактор: Юлиан Христов
Над 100 млн. лв. отпуска държавата за екотранспорт в общините

Над 100 млн. лв. ще бъдат инвестирани в българските общини за осигуряване на екологични автобуси или тролейбуси, които да обслужват линиите на градския транспорт, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Средствата се осигуряват от МРРБ чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, като финансирането се поделя по равно в шестте региона за планиране в страната.

Срокът за кандидатстване по мярката изтича на 30 август. Проектни предложения могат да подават всички 40 градски общини от 6-те региона за планиране, в които има населени места с над 15 000 жители.

Минималният размер на безвъзмездните средства по всяко отделно предложение за изпълнение на инвестиция следва да е 2 млн. лв. с ДДС, а максималният не може да надхвърля 8,3 млн. лв. с ДДС.

Кандидатите за получаване на финансиране трябва да осигурят собствен ресурс от 10% от размера на проекта, като задължително условие е кандидатстването да става в партньорство между отделните общини.

Местните администрации могат да кандидатстват за купуване на нулево или нискоемисионни превозни средства, както и за изграждането на зарядни станции за тях. Допустими са и дейности за разработване и въвеждане на интелигентни транспортни системи (ИТС) и интегрирани цифрови решения за подобряване на ефикасността и ефективността на обществения транспорт (мерки за дигитализация на транспорта).

Ще могат да се изпълняват също инфраструктурни проекти за безопасна градска мобилност, насочени към уязвимите участници в движението – пешеходци и велосипедисти, както и да разработват генерални планове за организация на движението.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR