Протест заради избора на конституционните съдии: Атанасова да се оттегли от поста

"Моралните инстинкти на политиците са дълбоко забравени", смятат студенти от СУ

02.02.2024 | 13:41 Редактор: Вяра Димова

Проведе се протест срещу решенията на парламента. Повод за недоволството е изборът на конституционните съдии от квотата на Народното събрание.

Студенти по право от Софийския университет настояват Десислава Атанасова да се оттегли от новия пост. Бъдещите юристи обясняват, че основното им възмущение идва от това, че "моралните инстинкти на политиците са дълбоко забравени".

Твърдят още, че дебатите, изслушването и гласуването на новите Атанасова и Белазелков били превърнати в бутафория.

"Приеха промени в Конституцията, които на първо място бяха внесени от един от съдиите. Имаше изказвания, включително и от министри, които не считат за нередно, хората, вносители на този проект, да преценяват неговата конституционна съобразност. Това е конфликт на един от своите принципи в правото, че никой не може да бъде съдия в своя собствен казус", заявиха студентите.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Браво!
преди 2 месеца
Такива студенти имат бъдеще! Не само Атанасова, но и Белазелков, който не разбира смисъла и същността на конституционното правосъдие, трябва да се оттегли. Атанасова не счита, че да решаваш " собственото си дело" , е нравствено укоримо, докато Белазелков ,в пълно противоречие с конституционноправните принципи и норми, подкрепя едностранна промяна на обществения договор (Конституцията) от властта, без да се интересува какво мисли обществото ( суверена) за това. Сигнализирай за неуместен коментар