Даряват над 300 компютъра на българските неделни училища в чужбина

Кампанията е по идея на Мария Габриел

31.01.2024 | 19:30 Редактор: Толя Стоянова
Даряват над 300 компютъра на българските неделни училища в чужбина

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на образованието и науката Галин Цоков обявиха нова инициатива - ще бъдат предоставени над 300 компютърни конфигурации за българските неделни училища зад граница. Кампанията е по идея на Мария Габриел, като целта е да допринесе за обновяване на техническата база и подкрепи развитието на дигиталните умения на учениците.

"Заедно с Министерството на образованието и науката изпращаме силно послание за грижата и подкрепата ни както за децата на сънародниците ни в чужбина, така и за техните преподаватели. Компютърните конфигурации ще послужат не само за увеличаване на техническия капацитет, но и ще подкрепят развиването на нови умения. Тези умения ще им позволят да бъдат достойни граждани на България, на Европа и на света", заяви вицепремиерът.

От своя страна, министърът на образованието и науката Галин Цоков коментира, че "тези компютърни конфигурации са още една връзка на децата с българската история и география. Целта на инициативата е сънародниците ни да почувстват, че България ги подкрепя с конкретни дейности".

Компютърни конфигурации ще бъдат предоставени за българските неделни училища в над 30 държави: Австрия, Бразилия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Гърция, Израел, Испания, Италия, Йордания, Китай, Кипър, Кувейт, Малта, Мароко, Молдова, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Обединени арабски емирства, Полша, Португалия, Северна Македония, Република Южна Африка, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Унгария, Хърватия, Швейцария.

Снимка: Министерство на външните работи