Габриел откри Информационен център на българското висше образование в Мароко

Най-добрата инвестиция в бъдещето е инвестицията в образованието и младите хора, заяви вицепремиерът

11.01.2024 | 23:03 Редактор: Толя Стоянова
Габриел откри Информационен център на българското висше образование в Мароко

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри в столицата на Мароко - Рабат Информационен център на българското висше образование. Центърът е под егидата на СУ "Св.Климент Охридски" и ще предоставя предварителна информация относно възможностите за обучение във висшите училища в България. 

В откриването участваха министърът на културата Кръстю Кръстев, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, ректори и директори от още осем български университета, председателят на комисията по образование и наука в Народното събрание Красимир Вълчев, представители на министерството на образованието и науката в Мароко и ректори на марокански университети.

"Откриването на центъра е конкретна стъпка за задълбочаване на образователните и културни връзки между двете страни", заяви в приветствието си вицепремиерът Габриел.

"Това събитие е символ на диалога между нашите страни и култури и между висшите учебни заведения. То ни позволява да познаваме традициите и историята и да ги предаваме на следващите поколения. Най-добрата инвестиция в бъдещето е инвестицията в образованието и младите хора. Наша задача е да дадем все повече възможности на младите да придобиват опит и да градят бъдещето", каза Габриел. 

Тя специално благодари на министъра на висшето образование, изследванията и иновациите на Мароко за оказаната подкрепа и съдействие за откриването на Центъра. Вицепремиерът пожела на Центъра да помогне на младите да реализират мечтите си с увереност, доверие и приятелство.

Снимка: Министерство на външните работи