МОН обсъжда отпадането на медицинските бележки

По-рано срещу тази промяна се обявиха от Българския лекарски съюз

29.01.2024 | 16:45 Редактор: Деси Николова
МОН обсъжда отпадането на медицинските бележки

До тази седмица в Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование (НЕИСПУО) са постъпили над 1,6 млн. електронни медицински бележки за извиняване на отсъствия на ученици. Системата работи много добре и до този момент не са провеждани разговори с Министерство на здравеопазването за тяхното отпадане. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщиха от пресцентъра на МОН.

"Научихме за идеята за промяна от медиите и сме готови да участваме в сформиране на междуведомствена група, която да обсъди подобни предложения от страна на МЗ", уточни той. 

Министърът допълни, че за подобна промяна се изисква и изменения в нормативни документи. 

Според сега действащите разпоредби по здравословни причини ученикът може да отсъства от училище срещу представяне на медицински документ, като техният вид се регулира от Министерство на здравеопазването.

МОН е готово да обсъжда различни варианти, но следва да се има предвид, че в амбулаторният лист, който се предлага да стане документ за извиняване на отсъствия, се съдържа чувствителна здравна информация за детето. 

Същевременно отпадането на хартиената медицинска бележка и замяната ѝ с електронна е облекчение, както за учителите, така и за родителите. Дигитализацията на процеса е важна стъпка в посока на прекратяването на порочната практика по представянето на фалшиви медицински бележки. Тази инициатива бе реализирана съвместно от МОН, МЗ и МЕУ само преди няколко месеца и в никой момент при съвместната работа не е била обсъждана промяна на вида документ. Заедно с това, честите отсъствия на децата са сред най-рисковите причини за отпадането им от образователната система.

Важно е родителите да не бъдат изключвани и от евентуалния диалог за промяна на документа, с който ще се извиняват отсъствията по медицински причини, особено ако той съдържа чувствителни за децата данни, казаха още от МОН.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)