БЛС отрече новината на министър Хинков за бележките за учениците

Лекарите се информират от медиите за подготвяни промени, алармираха от съсловната организация

29.01.2024 | 11:29 Редактор: Тодор Петров
БЛС отрече новината на министър Хинков за бележките за учениците

От Българския лекарски съюз излязоха с позиция, в която се казва, че не са информирани и не са водили разговори с Министерството на здравеопазването, за промени, свързани с медицинските бележки.

"За пореден път българските лекари се информират от медиите за подготвяни промени в сектора, без те да са обсъждани и консултирани със Съсловната организация. И в този случай ръководството на здравното министерство, в лицето на министъра - проф. Христо Хинков, ни уведоми от телевизионния екран, че се планира медицинските бележки, с които в момента се извиняват отсъствията на учениците, да отпаднат. Нещо повече, заяви, че БЛС е изразил принципната си подкрепа по готвената промяна, което не отговаря на истината", настояват от БЛС.

Разговори между Съсловната организация и Министерството на здравеопазването по тази тема не са водени и Българският лекарски съюз не е давал принципното си съгласие, категорични са от съсловната организация.

По думите им подобна промяна повдига много въпроси, сред които: 

Каква част от "чувствителната" информация за здравословното състояние на ученика, съдържаща се в амбулаторния лист, ще постъпва в училище и кой ще има достъп до нея? С каква промяна в нормативната уредба ще се въведе тази новост? В какви срокове се планира да се въведе промяната? Какво се случва с отсъствията на децата лекувани в болниците? Какво се случва с отсъствията на преглеждани в специализираната извънболнична помощ деца? Как ще се упражнява контролът? И не на последно място да очакваме ли скоро да отпаднат болничните листове?

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR