Не планират поскъпване на тол таксите, обсъждат отстъпки за превозвачите

Разработва се механизъм за държавни помощи

26.01.2024 | 16:10 Редактор: Толя Стоянова
Не планират поскъпване на тол таксите, обсъждат отстъпки за превозвачите

Няма планирано поскъпване на тол таксите. Министерството на регионалното развитие и благоустройството в партньорство с представители на пътно-транспортния бранш работи за въвеждането на механизъм на отстъпки заради влезлия в сила от 1 юли 2023 г. по-висок размер на тол таксите.

"Твърденията на членове на Сдружение "Аз имам камион" за увеличаващи се тол такси са манипулативни и категорично не отговарят на истината. Представителите на сдружението са част от разговорите за въвеждането на отстъпки за превозвачите. Използването на неотговарящ на фактите мотив за провеждане на протест, който възпрепятства нормалното движение по републиканската пътна мрежа, буди недоумение", заявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По време на състоялото се на 17 януари 2024 г. заседание на парламентарната Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление заседание народният представител и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов попита настоящия министър Андрей Цеков какво се случва с предложението за въвеждане на отстъпки за превозвачите на база изминато разстояние, което през миналата година беше обявено за обществено обсъждане.

Министър Цеков отговори, че то е оттеглено заради становище на DG Move, тъй като противоречи на европейска директива. Регионалният министър уточни, че по указание на тази структура на Европейската комисия се разработва алтернатива, която да дава възможност за отстъпки, но само за тези тежкотоварни превозни средства, които са изминали над 4000 километра за един месец, като тази отстъпка, според правилата на ЕК, не трябва да превишава 13%.

Андрей Цеков допълни, че МРРБ разработва механизъм за държавни помощи за компенсация на превозвачите.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)