Денков: Бюджет 2024 е за хората и за силна икономика

Направен е така, че да ни приближи до приемането в Еврозоната, смята премиерът

25.01.2024 | 11:11 Редактор: Толя Стоянова

"С мерките, които ще приемем днес, подпомагаме развитието на икономиката и подобряването живота на хората с фокус към децата и техните родители, без да застрашаваме фискалната политика на държавата. Ако трябва да го опишем с две думи - Бюджет 2024 е бюджет за хората и за силна икономика", каза премиерът Николай Денков.

Според него бюджетът за тази година е направен така, че да ни приближи до приемането в Еврозоната.

"Значително са увеличени средствата за здравеопазване. Финансирането и инвитро процедурите са увеличени с 20%, допълнително 15 млн. лева за скрининг за репродуктивно здраве. Увеличение с 50% има и на еднократната помощ при бременност и раждане. Учебниците стават безплатни, за първи път до 12 клас за всички основни предмети. Правителството продължава и политика по изграждане, реконструкция, пристрояване и надстрояване на детски градини и училища. Остават безплатни детските градини, това позволява децата да се включат от най-ранна възраст в образователния процес", посочи Денков.

"Трябва да отбележим и новия начин, по който ще бъдат реализирани капиталовите разходи от министерствата и общините. Чрез проекти, които са обявени прозрачно и тяхното изпълнение ще може да бъде проследявано чрез налични публични информационни системи във всеки един момент. Подобряваме живота на хората с фокус върху децата и техните родители, без да застрашаваме фискалната стабилност на държавата", каза още премиерът.

Очаква се днес правителството да приеме постановлението за изпълнението на Бюджет 2024.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)