Ски писта или тротоари? Софиянци се борят с поледиците, десетки са в болница

Наложени са 120 глоби

24.01.2024 | 19:12 Редактор: Искра Ангелова

Ниските температури от последните дни доведоха до поледици, които изпратиха десетки в клиниките по ортопедия и травматология. Причината - непочистените тротоари и междублокови пространства.

"Това е само е един от тротоарите в столицата, който се оказва истинско предизвикателство за пешеходците след обилните снеговалежи.

"Изключително хлъзгаво е навсякъде и изобщо не е почистено. То не само тротоарите. Улиците също не са добре", сподели софиянка.

"Всичко е в лед. Всички тротоари са в лед. Не са обезопасени. Може би трябва да се чистят много по-добре", коментира друг жител.

"Вървим с риск за живота си. Вчера и онзи ден мои познати са паднали. Едната си е счупила ръка, настанена е в "Пирогов", претърпя и операция, трябва адски да внимаваме", каза жителка на столицата.

В последните два дни 26 души са потърсили спешна медицинска помощ заради инциденти на улицата. От началото на годината през травматологията на болница "Пирогов" след падане при поледица са преминали стотици. Някои от тях са с по-сериозни травми, основно фрактури, навяхвания и изкълчвания на крайниците.

"При подобен тип инциденти възстановяването е изключително трудно, а рехабилитацията дори понякога е невъзможна. Затова съветваме хората да внимават много при поледици и по възможност навсякъде да гледат къде стъпват, защото наистина е много трудно да се възвърнат към нормалния си начин на живот след това", подчерта рехабилитаторът Елена Стоянова.

А от инспектората към СО напомнят, че почистването на междублоковите пространства е ангажимент на гражданите.

"Тук ние сме си виновни, защото не чистим", каза възрастна жена.

Наложени са 120 глоби за непочистени площи пред търговски обекти, като са съставени и 58 констативни протоколи с предписания на частни имоти на домоуправители за почистване на прилежащите им територии от сняг и лед. От Столичната община съобщиха още, че са наложени санкции за над 180 хиляди лева на фирмите, отговорни за зимното почистване на града.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС