Опашки в аптеките за лекарства срещу грип, още области се оцветяват в червено

В училищата също се наблюдава пик на заразените деца

24.01.2024 | 19:03 Редактор: Вяра Димова

Още няколко области от днес и утре влизат в картата с грипна епидемия. Без опасност от грипна епидемия остава засега София. Регистрирани са 268 случая на остри заразни болести в седмицата до 21 януари, показва справка на РЗИ-София. Област Пазарджик също обявява грипна епидемия от 26 януари до 2 февруари.

Голям е процентът на заболелите ученици, казва директорът на 119-о училище Диян Стаматов.

"През последните 5 дни правим оценка на отсъстващите ученици, с всеки изминал ден броят им нараства. Днес процентът вече е към 20 от учениците, което показва, че плавно вървим към пик", коментира още той.

Важна остава отговорността не само на учениците, но и на родителите, категоричен е Стаматов. А в училището са предприети мерки срещу грипа.

"Всеки един от тях трябва да се предпазва от заболяване, ако има грипоподобни симптоми да си остане вкъщи, ключова е грижата на родителите. Проследяваме броя на отсъстващите, ако имат симптоми ги молим да си останат вкъщи", обясни още директорът но 119-о СУ.

Опашки от хора се наблюдават и на касите на аптеките. По думите на експерти няма запасяване с лекарства, както и липса на медикаменти срещу грип. 

"Постепенно нарастват продажбите, характерно е за сезона. Нарастват продуктите, които са срещу сезонните заболявания, продукти за гърло, температура, хрема, антибиотици", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Експертите отправят и съвет към болните, които посещават аптеките. 

"Хубаво е да са с маски, трябва всички да се пазим", препоръча Костов.

А за Димитър, освен пиенето на витамини срещу грипа, той се лекува и с народни лекове. 

Област Плевен е в грипна епидемия от днес до 31 януари. От утре до 1 февруари в епидемия са и София област и Бургаска област. До понеделник пък противоепидемичните мерки остават в Пловдив, Смолян и Габрово. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
Гроби Таласъмо
преди 3 месеца
Какви лекарства беее - отрови. Забравиха ли греяната ракия с мед ,топлата пилешка супа,свинското с кисело зеле и много чесън и коняк и секс до изнемощяване - Амаа деее Сигнализирай за неуместен коментар