Скандал в МВР за 81 млн. лева: Кой и как е злоупотребил с държавни пари?

Става въпрос за обществена поръчка за издаване на нови лични карти

22.01.2024 | 18:37 Редактор: Деси Николова

Нов скандал със стар рефрен. Разследване на злоупотреба с държавни пари. Този път под прицела на прокуратурата е бивш министър и едни конкретни 81 мил. лева, с които е било ощетено Министерството на вътрешните работи. В общественото пространство скандалът веднага беше свързан с името на служебния шеф на МВР - Иван Демерджиев, но в позиция до медиите той обяви, че не е бил търсен от разследващите.

Началото на сагата - август месец. Тогава от МВР подават сигнал до прокуратурата. В него се твърди, че е извършено престъпление от предходен вътрешен министър. Прокуратурата започва проверка половин година по-късно, през януари. 

Става въпрос за обществена поръчка за издаване на нови лични карти. Тя е възложена още през 2018 г. След серия обжалвания, процедурата се забавила, а това наложило към договора да бъде направен анекс. Именно този анекс, според жалбоподателите, ощетява министерството. С него на немската фирма, спечелила поръчката, се плащат допълнителни 81 милиона лева. 

Според прокуратурата, възложителят го е направил без за това да има реална нужда. Нито от обвинението, нито от МВР пожелаха да конкретизират кой точно бивш министър е обект на проверката. Настоящото ръководство на силовото ведомство беше лаконично и точно в буквата на закона.

"Образувана е прокурорска преписка, която е възложена по реда на Закона за съдебната власт на Агенцията за държавна финансова инспекция, която ще извърши проверка с оглед събиране на данни за престъпление от длъжностно лице", заяви главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев.

Във фокуса на медиите попада името на Иван Демерджиев, защото той оглавява министерството точно в периода, в който е бил подписан въпросният анекс. В позиция до медиите той обяви - не е бил търсен от прокуратурата, а причината за допълнителното споразумение по поръчката е, че тя се е забавила много. Индексацията е била подписана след съгласуване с Агенцията по обществени поръчки. 

В позицията си до медиите, Демерджиев е категоричен - плащане по договора не е извършвано. Такова е направил екипът на Калин Стоянов месеци след встъпването си в длъжност и след подробна вътрешна проверка.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.