Отдаваме почит към акушерките: Коя е българката, изродила бебе на личната охрана на Кадафи?

77-годишната Йонка Атанасова има над 35-годишен стаж

21.01.2024 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова

В деня на родилната помощ отдаваме почит към акушерките и гинеколозите, които помагат за появата на нов живот. В Горна Оряховица днес дами от благотворително сдружение уважиха пенсионирани акушерки.

Дамите от женското благотворително дружество "Свети Мина" в Горна Оряховица поканиха на гости пенсионирани акушерки и ги зарадваха с цветя и подаръци, а те споделиха истории и куриози от професионалния си път.

77-годишната Йонка Атанасова има над 35-годишен стаж като акушерка. Три години е работила в болницата в Трухана в Либия, където обаче преживяла огромен стрес, който ще помни за цял живот.

"Моят случай - в бързината на работата съм сбъркала при писането на едно съобщение на раждането на бебето. То било момиче, аз навсякъде съм го писала момче, но на съобщението за раждане, което се изпраща в съвета, съм го писала момче. Бащата е бил от личната охрана на Кадафи и вкъщи е имал осем или девет жени, и там като казват "момче" - да! И казва, че ще ме съди и ми иска най- тежкото наказание. Явих се на дело, придружена от двамата лекари - гинеколози - египтянин и сомалиец", спомня си Йонка.

"Двамата лекари започнаха да разговарят със съдията, след като свършиха разговора, ми казаха, че бащата ми е искал най- тежкото наказание- смъртната присъда, глобиха ме една заплата - това ми беше всъщност наказанието", допълни тя.

След преживeния стрес обаче, повишават Йонка като старша акушерка в болницата, където по думите ѝ принудително изкарва още една година до 1986 г. След което се завръща в родната Горна Оряховица и работи до пенсионирането си в местната болница.

"Акушерството мога да го сложа на първото стъпало - това е да посрещнеш живота - първи да посрещнеш, да видиш, да помогнеш да се появи здрав човек", коментира още Йонка Атанасова.

80-годишната Бинка Христова също пази стотици истории от професионалния си път. Тя започва по разпределение в горнооряховското село Върбица през 1966 година.

Вижте повече в репортажа.