Чудото, наречено "Живот": Акушерките, които "горят" и милеят за професията си

Средната възраст на работещите акушерки е 49 години

21.01.2024 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Акушерките у нас са два пъти по-малко от нуждите на българската здравна система. За това алармират от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в поздравителен адрес за Деня на родилната помощ, който отбелязваме на Бабинден по стар стил.

Средната възраст на работещите акушерки е 49 години, като много от тях са пенсионирани. От асоциацията настояват за промени в сферата на родилната помощ у нас.

Кметът на София Васил Терзиев също повдигна темата, че повече от всякога се чувства необходимостта, че трябват още кадри в родилната помощ у нас.

А на днешния празничен ден в "Майчин дом" са се родили две деца. Беше отслужен и водосвет за здраве, а лекар и акушерка ритуално си измиха ръцете.

"Както се казва по стар български обичай - колкото капки е водата, толкова здрави да са децата и майките им", каза акушер-гинекологът в СБАЛАГ "Майчин дом" д-р Камелия Кръстева.

Тя работи от 32 години като акушер-гинеколог. Споделя, че при всяко раждане тръпката е неописуема.

"Тръпката е във всеки един момент, без значение колко са минали и изненадите са постоянни, въпреки големия опит, който сме натрупали", допълни тя.

А плътно до лекарите и пациентките са акушерките. Анелия Атанасова е акушерка с 35 години стаж. Признава, че е влюбена в професията си, а в родилната зала преживява най-големите емоции, защото именно там тя става всекидневно свидетел на чудото, наречено живот.

"Това е едно наистина огромно чудо и ние сме част от него. Тази професия не е професия, а любов, когато за първи път видях как се ражда новият живот - аз се влюбих, защото раждането е вселена от емоции, от очакване, от страхове, от сълзи от радост. И на безмерно щастие, когато се чуе първият бебешки плач", категорична е тя.

И макар да има много трудности, за Анелия професията е призвание.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС