Полигоните за безопасно шофиране стават част от подготовката на водачите

"Ще се фокусираме върху практиката", обяви транспортният министър

16.01.2024 | 12:00 Редактор: Вяра Димова
Полигоните за безопасно шофиране стават част от подготовката на водачите

Полигоните за безопасно шофиране трябва да станат част от подготовката на водачите. Започваме проучвания за тяхното внедряване в програмата за обучение. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на среща с родители на деца, загинали при пътни инциденти.  

"Като човек, който се е занимавал дълги години с професионален автомобилен спорт, зная, че основният компонент в обучението на водачите е практиката и това е нашият основен фокус в момента", посочи Гвоздейков.

Той обясни, че държавата разполага със свои терени, където могат да се изградят този тип полигони, а финансирането да се осигури по линия на фондовете за пътна безопасност.

"Тук става въпрос за съоръжения, които да предлагат симулация на различни екстремни условия и ситуации, за по-добрата подготовка на водача", обясни министърът.

По думите му дигитализацията на процеса на подготовка на кандидатите за водачи ще го направи значително по-прозрачен и ще повиши контрола.

"Цялата документация, свързана с практическата подготовка на кандидат-водачите, трябва да стане електронна и всички документи на хартия изцяло да отпаднат. По този начин няма да е възможно един автоинструктор едновременно да обучава двама курсисти и ще се преустанови фиктивното обучение на водачите, каквито случаи са констатирани от ИА "Автомобилна администрация" при проверки в различни автошколи", подчерта Гвоздейков.

Родителите на деца, загинали при катастрофи, поискаха спешни законодателни и административни мерки за спиране на пътната престъпност. Те настояха за осигуряване на поне един експерт по пътна безопасност във всеки областен град.

Снимка: Пресцентър на Министерството на транспорта и съобщенията