МВР ще спира с шипове джигитите по пътищата, закупи 1300 устройства

Няма риск автомобилите да се преобърнат след преминаването през лентата, уточниха от полицията

21.12.2023 | 14:15 Редактор: Елеонора Танева

Пожарната е проверила 1700 места за посрещане на коледните и новогодишни празници. Сред тях са църкви и заведения. Установени са 160 нарушения, свързани с неосигурен достъп за евакуация. От МВР очакват интензивен трафик по граничните пунктове и по пътищата в страната. 

Два дни преди началото на големите пътувания из страната "Пътна полиция" обяви, че над 900 екипа ще са на терен. Най-трудно ще бъде придвижването през тунелите на АМ "Хемус". А нарушителите на пътя, които не се подчиняват на полицейските команди, ще се спират принудително. Трудно ще се влиза и излиза от страната по земя. Граничните пунктове ще работят на пълен капацитет, за да сведат опашките до минимум. Въпреки това, "на някои" КПП-та ще се чака. 

"През ГКПП "Калотина", предвид извършващите се строително-ремонтни дейности, известни забавяния можем да очакваме през ГКПП "Русе", уточни комисар Румяна Борисова от "Гранична полиция".

Пътуванията ще са по-бавни, но много граждани ще ги предприемат. Това оставя домовете им празни. Органите на реда ще следят и за крадци.

"Кражбите за първите 11 месеца на годината са били 23 464. За сравнение за същия период миналата година кражбите са били 26 307", информира инсп. Росен Белишки от сектор "Престъпления против собствеността".

Изкъсо ще се контролира и продажбата на традиционните за нова година фойерверки.

Полицията показа новия уред за принудително спиране на нарушителите по пътищата - ленти с шипове. 1300 такива вече са закупени.

"Те са тип ножично устройство, снабдено със 165 шипа. При преминаване на лек или товарен автомобил тези шипове се забиват в гумата, тя изпуска постепенно налягането. Не се пръска или нарязва. Понякога и със спукани гуми водачи продължават своето движение", уточниха от МВР.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
1300
преди 4 месеца
Това в чест на 1300 год България, или в съответствие с общия сбор мозъчни клетки в МВР ... Сигнализирай за неуместен коментар