Тагарев в САЩ: България очаква с голямо нетърпение F-16 Block 70

"Огромен проект и сериозно усилие за повишаване на способностите на ВВС", подчерта военният министър

16.01.2024 | 10:07 Редактор: Вяра Димова
Тагарев в САЩ: България очаква с голямо нетърпение F-16 Block 70

В рамките на визитата си в САЩ министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посетиха заводите на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина. Целта на посещението беше да се срещнат с представители на ръководството на компанията, да се запознаят с производствения процес и да проследят напредъка на производството на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските ВВС.

На място българската делегация беше посрещната от Орландо Санчес, вицепрезидент и генерален мениджър на Интегрираната изтребителна група в Lockheed Martin. На срещата присъства и заместник-помощник секретарят на ВВС по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт.

"Българското общество очаква с голямо нетърпение F-16 Block 70. За нас това е огромен проект и сериозно усилие за повишаване на способностите на въоръжените ни сили", отбеляза министър Тагарев по време на срещата.

При обиколката в производствената база делегацията разгледа седем от предназначените за страната ни изтребителя, които се намират в различен етап на производство. По време на кратка церемония министър Тагарев разписа шпангоута на първия изтребител, който ще бъде завършен. България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на F-16.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
2 rate up comment rate down comment 0
Шшт
преди 4 месеца
Кой ти дава право да говориш от наше име? За какво му е на " българското общество " F -16 и кого ще уплаши Тагарчук с 8 самолета? Единственото, което българското общество очаква " с нетърпение", е продажниците като този да спрат да паразитират върху българските граждани и да напуснат властта. Сигнализирай за неуместен коментар