Протест и блокади се надигат в София: Шофьори и ватмани искат 30% по-високи заплати

Земеделски производители настояват за категорична позиция за регламента на либерализацията на търговията с Украйна

15.01.2024 | 18:38 Редактор: Вяра Димова

Предстои протестна вълна. Два сектора вече заявиха готовност за стачни действия. Първата демонстрация ще бъде в четвъртък. Тогава трафикът в столицата ще е парализиран заради протест на градския транспорт. Недоволство има и сред земеделските производители. Те също са готови на протест. 

Шофьори и ватмани в столичния градски транспорт твърдят, че работят за смешни пари, а работата им е отговорна. Искат 30% по-високи заплати

"Заплатите са малки, стартовата заплата е малко над 1000 лв., което е недостатъчно", смята Стоян.

Той работи от 10 години в "Метрополитен София" като ръководител на движение. За всичкото това време парите му били увеличавани, но недостатъчно. 

Не само за пари, протестът е и с искане за по-добри условия на труд. Ако те не бъдат променени, нови хора в сектора няма да влязат.

"Не става дума само за липса на шофьори, на механици, на поддържащ персонал, в даден момент няма да има кой да поддържа съответните превозни средства", обяви Александър Шопов от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ.

И докато пътниците подкрепят исканията на транспортните работници, съветник в Столичната община оповести, че заплатите в сектора били над 3 000 лева. Според засегнатите твърдението било силно преувеличено. Проблемът вече е бил обсъден в общината. И след разисквания било решено - увеличение все пак ще има, но само с 15%. 

В готовност за протестни действия са и от Националната асоциация на зърнопроизводителите. И излязоха с протестна декларация с 5 искания. Сред тях - държавната помощ в подкрепа на пострадалите стопанства от войната в Украйна.

"Искаме ясна и категорична позиция за регламента на либерализацията на търговията с Украйна", посочи още Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Засега фермерите не се ангажират с конкретни дати за протест, но се надяват да бъдат чути. Иначе ги заплашвал фалит.

Вижте повече в репортажа. 

Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)