За "Българан е галант", кино "Влайкова" и защо не умеем да си пазим историята

Първите кина у нас са изчезващ вид

13.01.2024 | 19:10 Редактор: Тодор Петров

Отбелязваме деня на българското кино и 109 години от прожекцията на първия игрален български филм - комедията "Българан е галант", в първия български модерен киносалон "Модерен театър". През целия ден в софийските кина се прожектират български ленти. 

Преди 109 години в "Модерен театър" зрителите стават свидетели на "Българан е галант" с актьори Мара Липина и Васил Гендов, който е и сценарист и режисьор на лентата. В нея Българан среща на улицата млада дама и започва да я ухажва. 

Тя проявява хитрост и предлага да я придружи до пазара, където купува скъпи продукти. Казва, че си е забравила портфейла и моли ухажора за пари назаем. Днес "Българан е галант" е само легенда, защото лентата е изчезнала, разказа режисьорът Олег Ковачев. 

"Може да има някакви минутки запазени, но като цяло само сме чували за филма и са ни разказвали. Това е поредното доказателство, че българите не умеем да си пазим историята. За съжаление, най-старите филми ги няма", сподели Ковачев. 

Първите кина у нас също са изчезващ вид. Създаденото през 1926 г. кино "Влайкова" е единственото действащо старо кино, запазило автентичния си вид. Българското кино днес преживява най-бурния си период и е част от глобалния филмов процес. 

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.