СОС все така остава без председател, Терзиев видя проста математика

Борис Бонев призова групите за повече отговорност, за да се излезе от патовата ситуация

11.01.2024 | 13:42 Редактор: Вяра Димова

Общинският съвет в София се събра за шести път, но отново безрезултатно. И днес общинарите не си избраха председател. За да не губят време, столичните общински съветници решиха да отложат гласуването за избор на председател, защото резултатът от нов опит няма да изненада никого. 

"В момента на масата има две предложения, нека да направим опит следващата седмица да постигнем форма на консенсус", призова Карлос Контрера от ВМРО.

На заседанието присъства и кметът на столицата Васил Терзиев, който направи бърза сметка.

"Математиката е много проста. Без ГЕРБ или БСП, или и двете, няма как да има стабилно управление с наше участие. Тоест или ще има сглобка, както казвате, или ще има "червена сватба", каза Терзиев.

Водещата коалиция призова другите групи също да поемат отговорност за изход от патовата ситуация. "Ние, като най-голяма група, носим най голяма отговорност, но това не амнистира останалите групи", настоя Борис Бонев от ПП-ДБ-СС.

БСП обяви готовност за разговори, но отхвърли предложението за ротационен председател. "Ще бъдем конструктивни. Разбира се, че ще участваме в разговори", обяви Иван Таков.

А от "Възраждане" поставиха и себе си в сметката. "Най-нормалното нещо в София е да се случи сглобка като на национално ниво", посочи Деян Николов.

В понеделник представители на групите в общинските съвети отново ще седнат на масата за преговори в търсене на обединяващата фигура. Ако в продължение на 3 месеца СОС не проведе редовно заседание, следва да се саморазпусне и да се назначат нови избори.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)