Транспортният сектор не вижда ползи за бизнеса от приемането ни в Шенген

92% от българския износ е по суша, заяви директорът на СМП Йордан Арабаджиев

11.01.2024 | 08:08 Редактор: Вяра Димова
Транспортният сектор не вижда ползи за бизнеса от приемането ни в Шенген

Приемането на България в Шенген по въздух и вода по никакъв начин не помага на бизнеса, икономиката и в частност на транспортния сектор, заявиха от Съюза на международните превозвачи. От транспортния бранш очакват през тази година да се направят всички необходими стъпки България да договори влизането в Шенген и по сухопътните ни граници. 

"Не се постигна основната цел по отношение приемане на страната ни в Шенген, а именно отварянето на сухопътните граници. Ние сме наясно, че това е най-сериозният проблем, който стои пред българския транспортен бранш, а също така и пред българската икономика. Около 8% от българския износ за страни от Европейския съюз е по море, река и по въздух, а останалите 92% и отгоре са по суша. Най-вече с автомобилен транспорт и малко по-малко с железопътен транспорт. Това по никакъв начин не помага на бизнеса, на икономиката и в частност на транспортния сектор", коментира изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Проверките на тежкотоварните камиони ще продължат до сухопътното присъединяване на България към Шенген. Шофьори на тирове чакат с часове на граничния пункт с Румъния "Дунав мост" 2.

Членството на България в Шенген, Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са приоритети за работодателите и организациите на бизнеса. Имаше сериозни очаквания и надежди, че през 2013 година ще се осъществи едното членство, другото от 2025 и присъединяване към ОИСВ 2026 година, припомня пред БНР Васил Велев - председател на Асоциация на индустриалния капитал в България. 

"Това, което до момента се случи, е голямо разочарование. Данните, числата, ако ги погледнем, от националната статистика взети, за миналата година извършената работа като транспорт, като превоз, в тон километри по въздух и вода е едва 1,8% от всички превози от извършената работа. 3% от пратките са по въздух и вода, 97 са сухопътни. Ползата клони към нула. Остава и пропуснатата полза от заобикалянето на страната, от нейното географско положение", каза Велев.

Снимка: БГНЕС