При какви условия ще бъдат сменени министрите и готов ли е Василев за вицепремиер?

Ключовите постове в управлението още не са разпределени

10.01.2024 | 18:58 Редактор: Деси Николова

Седмици преди да сдаде премиерския пост заради договорената ротация с ГЕРБ-СДС - Николай Денков обяви, че министри ще се сменят само ако се налага, а компромиси заради ДПС няма да се правят.

"Министри ще бъдат сменяни само ако и двамата с Мария Габриел сме съгласни, че трябва да бъде направена смяната. Смени ще бъдат правени само там, където е наистина необходимо. Аз очаквам това да бъдат най-много единични случаи", заяви министър-председателят акад. Николай Денков.

Оценките ще се поставят по определени критерии.

"Резултатите от работата му след анализ на изпълнението на управленската програма - мнението на българските граждани за работата на конкретния министър добрите отношения на конкретния министър с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание", отбеляза вицепремиерът Мария Габриел.

Ключовите постове в управлението още не са разпределени, но Асен Василев вече се спряга за вицепремиер.

"В началото предлагахме Асен Василев за втори вицепремиер, тогава ГЕРБ не се съгласи, а сега виждаме, че правят такова предложение. Ако държат на него, няма нищо лошо Асен Василев да бъде втори вицепремиер", допълни акад. Денков.

"Това минава през дискусии през парламента, през премиера, който ще оглави този кабинет и минава през дискусии с партиите, които дават парламентарна подкрепа", поясни министърът на финансите Асен Василев.

На масата на преговорите стои и още една задача за решаване - кой ще е следващият шеф на парламента. И ако досега вариантът беше Никола Минчев, то вече се спряга и Атанас Атанасов.

"Нямам съмнение, че и двамата биха се справили с ролята. Минчев вече е бил председател на НС, а Атанасов има огромен парламентарен опит. Идват европейски избори и възможен водач на листа е Никола Минчев. Но ако той влезе в тази роля, тя няма да е съвместима с другата", каза още премиерът Денков.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR