Денков: Ако ГЕРБ държи, може Асен Василев да бъде вицепремиер

Премиерът е резервиран към евентуалното издигане на Атанас Атанасов за съдия в КС

10.01.2024 | 13:33 Редактор: Толя Стоянова

Седмици преди да даде премиерския пост заради договорената ротация с ГЕРБ-СДС - Николай Денков обяви, че министри ще се сменят само ако се налага, а компромиси заради ДПС няма да се правят. Денков отговаряше на въпроси на живо във Facebook в традиционната рубрика "Властта говори открито".

"Ако искаме да гласува и ДПС за това правителство, за да има по-широка подкрепа, трябва да минем през разговори с ръководството им. Колкото по-широка подкрепа, толкова по-добре, но тя не е задължителна. Няма да правим компромиси със състава на МС заради ДПС. Достатъчно е мнозинството на ПП-ДБ и ГЕРБ", заяви министър-председателят Николай Денков.

Очаква се след ротацията финансовият министър Асен Василев да се завърне в амплоато, което заемаше и в кабинета на Кирил Петков преди две години.

"В началото предлагахме Асен Василев за втори вицепремиер, тогава ГЕРБ не се съгласи, а сега виждаме, че правят такова предложение. Ако държат на него, няма нищо лошо Асен Василев да бъде вторият вицепремиер", каза Денков.

Към позната роля е възможно да се завърне и Никола Минчев от ПП-ДБ. Решението обаче още не е взето поради предстоящите евроизбори.

Денков е резервиран към евентуалното издигане на Атанас Атанасов за съдия в КС, тъй като той е политическа фигура, а на съда "трябват магистрати". Министър-председателят защити управляващите от критиките на президента Радев за частичното приемане на страната ни в Шенген и заяви, че дата за пълното ни приемане е оправдано да се очаква в края на тази година или в началото на следващата.

Премиерът се похвали, че страната ни вече не е с най-евтината работна ръка - изпреварили сме Унгария.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Нали всички сте от едно крадливо котило? Има ли значение кой ще е вице, след като всички делите баницата? Сигнализирай за неуместен коментар