Село Морава в страх от агресивни кучета от неформален приют в частен имот

Няма как да бъдат ухапани, успокоява собственикът на приюта

09.01.2024 | 14:08 Редактор: Елеонора Танева

Протест срещу неформален приют за кучета в частен имот в свищовското село Морава. Живеещи в близост се оплакват от агресивно поведение на животните, които унищожавали градините им. За четириногите се грижат доброволци от сдружение, като по думите им, те се хранят редовно и имат европейски паспорти.

"Това е като глутница – сутрин не се спи! Ходих, подавах жалби в полицията и дотам! Нямам отговор нито от полицията, нито от кметството", възмущава се Златко Златев. 

"Отидох до магазина да си пазарувам и като се върнах - кокошките разпилени из двора, беше пълно с перушина! Викахме кмета, полицията... Настоявам да ми се плати и да се махнат тези кучета оттук. Като дойде дъщерята с внуците си, не може да ги смъкне от колите, те почват да плачат: "Бабо вдигни ме, кучетата ще ме ухапят!", сподели Иванка Атанасова.

А докато чакат отговор, десетки жители на свищовското село Морава се събраха на протест. И поискаха над 40-те бездомни кучета да бъдат отглеждани извън границите на населеното място. Причината – влизали в дворовете им, когато си поискат и унищожавали градините им.

На този фон от сдружението "Живот без риск за бездомни животни", които се грижат за над 40-те четириноги,  успокоиха местните.

"Няма как да бъдат ухапани, при положение, че при мен идват хора за осиновявания, познати. Досега няма ухапан, кучетата не гладуват, за да нападнат човек. Тези хора - самите те не си връзват кучетата. Всички домашни любимци се обгрижват и се хранят средноседмично с по 300 кг храна или 1200 кг месечно, всички кучета са ваксинирани, обезпаразитени с европейски паспорт", уточни собственикът на приюта Антон Тодоров.

Според кмета на селото Петко Божков проблемът може да бъде решен скоро.

"Нужно е време да се разберем, кучетата трябва да ги изнесем извън селото. Видях кокошките на жената, имаше кучета навън, при разговора с човека разбрах, че тези кучета не са негови, че нямат марки, че били от улицата. Няма как да установим дали са тези кучета, как е станало всичко", каза кметът на Морава. 

От община Свищов заявиха за Bulgaria ON AIR, че имат договор за партньорство със сдружението, което стопанисва приюта в село Морава и търсят решение за преместването му от селото.

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Анелия Арман
преди 3 месеца
Аз съм от Село Морава нямам против животните но те трябва да бъдат извън Селото и местата трябва да бъдат по Европейски Стандарт а не така хората да се плашат и децата също .Хубаво е да се получават Субсиди от Европа а животните да гладуват що за приют е това. Сигнализирай за неуместен коментар