Коледа в кучешкия приют в Горни Богров: Как живеят четириногите?

В него са настанени 1500 бездомни животни, всяка седмица мъже и жени ги разхождат на доброволни начала

26.12.2023 | 19:05 Редактор: Вяра Димова

1500 са бездомните кучета настанени в приюта в Горни Богров. Всяка събота и неделя доброволци организират разходки на четириногите. По време на празниците обаче Столичната община изненадващо ограничава посещенията. 

С радостен лай и надежда, така кучетата в столичния приют посрещат всеки.  И докато Коледата за нас хората е уют и топлина - за тях е дълго чакане в тясна клетка на нов стопанин, който може и никога да не дойде. 

Макси е щастливо куче с тъжна история. За първи път прекарва Коледа затворен в приюта, измежду кал и самота.

"Бил е изоставян три пъти", каза доброволецът Веселин Ганев.

За всички 1500 кучета в Горни Богров утеха са само доброволците. От няколко години Веселин се опитва да направи света на четириногите по-добър. 

"Намерих в квартала една животинка, явно след Нова година беше изхвърлена, оказа се с левкемия, впоследствие се наложи да я приспим. И така реших да се включа и аз в дейността. От доста години само помагах, но сега от няколко месеца искам да се борим реално със самата причина да има постоянен приток на животни", сподели още Веселин.

Докато той и останалите доброволци се грижат за четириногите, общината не съдейства.

"За ежедневното им извеждане, за хранене, за почистване, дори за лечение. Всички тези отговорности, които по закон са на общината", уточни той.

От приюта организират и разходки на кучетата, но точно по време на празничните дни директорът на приюта издава изненадваща ограничаваща заповед. 

"В дните от 23 до 27 декември 2023 г. се разрешава достъпът на до 15 лица едновременно за полагане на доброволчески труд за времето от 10 до 14 ч.", пише в заповедта.

"Тази заповед ние поне я считаме за незаконосъобразна. Тя е на основание на вътрешния правилник от 2017 г., който е незаконосъобразен, за който сме пуснали сигнал до ОДБХ-София и до общината", заяви Веселин.

Въпреки това, в празничния ден в приюта срещаме Стела и Роби. Казват, че на Коледа се случват чудеса. Доброволците и навярно четириногите си пожелават само едно - нито едно куче да не остава без топъл дом.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
С твойте
преди 4 месеца
Плюсове и качества не стояне Сигнализирай за неуместен коментар