Сурвакари обикалят и наричат - какво символизират кръговете в традиционните сурвакници

Децата украсяват дряновите пръчки с естествени материали и плодове

01.01.2024 | 14:31 Редактор: Елеонора Танева

Празнуваме Васильовден, известен още в народната традиция като Сурваки или Сурва. Православната църква чества Обрезание Господне. Васильовден се празнува на първия ден от новата година и се отличава с богата обредност. Свързан е с важен повратен момент в природата - денят на зимното слънцестоене. В стражишкото село Балканци самодейци разказват за техните традиции на днешния ден. 

Обичаят сурвакане започва в първите часове на Новата година. Сурвакарите обикаляли домовете и сурвакали стопаните по къщите, добитъка в оборите, с благопожелания за здрава и плодородна година. В Балканци и до днес богато украсяват сурвакници,  с които децата пожелават здраве на стопаните и възрастните хора.

"Малко дръвце татко отиваше и отсичаше от деретата. Нямаше украса, с голата клонка суравквахме", каза Димитранка Христова.

В стари времена сурвакниците не са се украсявали богато както днес.

"На всяка сурвакница се правят няколко кръга - това е затвореният кръг - да са задружни хората, любовта, всичко да бъде затворено- богатството, имането, здравето. Не са можели да ги красят, защото е нямало такива елементи..и са ги забелвали – по малко, по, малко да става като таралежче", добави председателят на НЧ "Надежда 1928" – село Балканци Даринка Бонкова.

Днес децата украсяват дряновите пръчки с естествени материали и плодове.

Моника слага пуканки, вълна, люти чушки, монети и сушени плодове.

На празничната трапеза на Васильовден се слага петел или домашно пиле, баница с късмети, погача и вино. В Балканци трапезата е богата, а ястията – по местни традиционни рецепти.

"За пилето отдолу в тавата може да има зеле, да стане по-сочно и да го напълним с воденичката, с оризеца, зашиваме го, сваряваме го и го слагаме в тавата", даде рецепта Иванка Петкова.

В много от родовете в Балканци вратите на домовете си днес отварят имениците – Васил, Василка, Веселин, Васка, Веска.
Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.