Терзиев даде годишния си отчет: Г-н Георгиев и г-н Хекимян, нито София, нито аз имаме нужда от съветите ви

"Общинският съвет е замръзнал някъде във времето и новини няма", заяви столичният кмет

31.12.2023 | 16:24 Редактор: Искра Ангелова
Терзиев даде годишния си отчет: Г-н Георгиев и г-н Хекимян, нито София, нито аз имаме нужда от съветите ви

Столичният кмет Васил Терзиев пусна в социалните мрежи последния си отчет за 2023 г. В него описва проблемите, добрите новини и тъжният факт, че София все още няма председател на Столичния общински съвет.

"Отчетът ми днес ще бъде последният за тази година и събира най-важната част от работата ми през последните работни и празнични дни на 2023. Преди това обаче, искам да изразя уважението си за посветеността и неотклонното преследване на целта от правителството и парламента, което ни доведе до този историческия момент - България става член на Шенген с премахване на контрола по вътрешните въздушни и морски граници през 2024 г.", написа Терзиев.

"Тези две седмици са белязани и с още две важни постижения на правителството и народните представители на ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС. България влиза в 2024 г. с приет държавен бюджет - нещо, което не се е случвало от три години. Промените в Конституцията на Република България са реалност. Вратата по пътя ни към истински правовата държава е широко отворена, въпреки че сериозната работа предстои. И имаме нов пример, че съгласието е възможно и постижимо", заявява той.

Терзиев подчертава, че в София "общинският съвет е замръзнал някъде във времето и новини няма", обръщайки се към общинските съветници от групата на ГЕРБ Георги Георгиев и Антон Хекимян с думите: "Уважаеми г-н Георгиев и г-н Хекимян, нито София, нито аз имаме нужда от съветите ви и безплодните ви разходки до Московска 33 веднъж седмично. София има нужда всички общински съветници да запретнете ръкави и заедно да си свършите работата. Решаваме наследени проблеми!"

"Ще повторя, че всички - и ние, и тези, които са управлявали, и опозицията, който и в каквато роля да е, трябва да поемем своята отговорност пред софиянци сега", допълва още столичният кмет.

Терзиев отбелязва, че междувременно, заедно с екипа на общината, са се „справили с множество големи и малки проблеми“, направили са и "няколко добри дела около Коледа".

"Работим активно по подготовката на бюджета на София за 2024 г. До средата на януари ще го представим за обществено обсъждане. С приемането на държавния бюджет за 2024 г. бяха одобрени за финансиране 109 инвестиционни проекта на обща стойност близо 100 млн. лева. От тях близо 34 млн. лв. ще бъдат инвестирани в северните райони на столицата. Работата по всички проекти трябва да приключи най-късно до края на 2026 г. Намерихме решение за липсващите средства за ВиК инфраструктурата на София, заедно с Министерския съвет, не с общинския. Екипът ни осигури част от необходимите средствата от над 10,2 млн. лв., а правителството одобри над 32 млн. лв. допълнителен трансфер. Така осигурихме довършването на проектите и осигурихме възможност да кандидатстваме за нови и така да продължим изграждането на ВиК инфраструктурата на столицата", казва още кметът на СО.

Терзиев съобщава и че е подписал договор за безвъзмездно прехвърляне на държавен имот в район "Връбница" от близо 52 дка, което ще позволи да разширяването на гробищния парк "Бакърена фабрика“.

"Обявихме война на нарушителите - било те източници на замърсяване на въздуха или паркирали по тротоарите. Столичният инспекторат само за един ден на 20 декември извърши 87 проверки на обекти, потенциални източници на замърсяване на въздуха. Започнахме систематично да следим за неправилно паркирани автомобили и да разчистваме тротоарите - не само в центъра на столицата, но и в кварталите - в сътрудничество с районните кметове", добавя той и подчертава, че площад "Св. Неделя" е освободен от паркиралите автомобили и отворен за всички софиянци за постоянно.

Терзиев казва още, че след падналия сняг на 18 декември, с екипите на "Аварийна помощ и превенция" са помогнали на общо 15 души, сред които и четири семейства с деца, баща с диабет и дъщеря му, които са бедствали на Витоша.

"След пожара в жилищна сграда в квартал "Курило", гр. Нови Искър, веднага доставихме два фургона с ток и вода за хората, които останаха без подслон. Предложихме подслон и в центровете за временно настаняване, докато се поправят щетите. Пострадалите отказаха тази помощ, но хотел наблизо е предложил подкрепа, която те са приели. Екипът на "Аварийна помощ и превенция" премахна опасните останки по сградата и ще помогне със средства и със самия ремонт на покрива", пише още кметът на СО.

"Преди Коледа започнахме инициатива за осигуряване на храна и топли напитки на бездомни хора до 31 декември в столичния храм "Св. Мъченица Параскева". Екипите на дирекция “Аварийна помощ и превенция” раздават на бездомните хора пакети с храна и напитки при обичайните си обходи. Започна изпълнението на проект, който подкрепя нуждаещи се хора в центровете за временно настаняване", съобщава той, като уточнява, че ще бъдат предоставяни пакети с храна за всички над 400 души, които са настанени в трите центъра в столицата. По думите му освен топъл обяд, в кризисните центрове ще бъдат доставяни и хранителни продукти за семейства с малки деца.

"В дните преди Коледа екипът ни обиколи пенсионерски клубове в цяла София, за да занесем подаръци за празника. Благодаря на всички фирми, хора и организации, които изпратиха коледни кошници с подаръци, с които успяхме заедно да направим празника на възрастните хора по-хубав. Дарих първата си заплата като кмет за осигуряване на храна на дете с малнутриция. Ще даря и тази, и всяка следваща така, както бях обещал. Срещам се с граждани всяка седмица вече месец в приемната на кмета. Припомням телефона - 02 937 7582, за да можете да си направите среща с мен и с всеки от екипа ни от заместник-кметове", казва още Терзиев.

Той отбелязва и че за първи път като кмет на София е свързал в семеен съюз "двама млади, лъчезарни хора Христиана и Аднан". "Благодаря им, че споделиха с мен брачната си церемония и им пожелавам много щастие и любов", благодари столичният кмет.

Терзиев информира и че на 2 януари 2024 г. ледената пързалка в спортен комплекс "Възраждане" ще работи от 10:00 ч. до 20:00 ч., а входът ще е свободен за деца и ученици.

"В броените часове до Нова Година ви пожелавам 2024 да ни донесе здраве, любов, нови мечти и силите и упорството да ги сбъдваме. Пожелавам си заедно с вас да направим София един по-добър град за живеене. Без всеки един от вас и вашето активно участие няма как да успеем", пожелава в заключение столичният кмет.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
летим напред
преди 3 месеца
С ДС, напред към Евро-атлантизма! "Ако до сега сме били на ръба на пропастта, то сега ще направим решителна крачка напред!" Сигнализирай за неуместен коментар