Управляващите се поздравиха за Шенген, но "Възраждане" скочи срещу мигрантите

Мария Габриел лично благодари на Бойко Борисов

31.12.2023 | 13:55 Редактор: Искра Ангелова

Правителството и управляващите се поздравиха за Шенген и увериха, че работата продължава. Според партиите в опозицията обаче, частичното ни приемане по въздух и вода е провал за външната ни политика и трябва да има оставки.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел благодари на всички работили за постигането на този приоритет и лично на Бойко Борисов за всеотдайната му работа по темата. По думите ѝ в дипломацията добър компромис е, когато и двете страни не са доволни изцяло, но увери, че работата продължава, за да отпадне контролът и по сухопътните граници.

Вътрешният министър Калин Стоянов също благодари на всички служители, опазващи сигурността по границите ни и на правителството за екипната работа по темата. По неговите думи сме доказали, че можем да охраняваме не само нашите граници, но и тези на обединена Европа.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков написа, че има времена, в които политическите и партийните интереси трябва да отстъпят на националните, и поздрави премиера Денков за успеха. А Ивайло Мирчев от "Демократична България" увери, че България ще продължи да изпълнява Дъблинските споразумения и няма да се налага да приемаме допълнително мигранти след приемането ни в Шенген.

Лидерите на партиите в опозиция обаче не гледат на приемането ни в Шенген по въздух и вода като успех.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов изрази своята позиция във видеообръщение: "По 1000 души на ден минават българо-турската граница. "Възраждане" е най-проевропейската партия, защото ние искаме да сме истинска европейска държава, а не колония".

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


2
1 rate up comment rate down comment 1
Хи- хи-хи
преди 4 месеца
Питам се, Краси и анонимния, откъде знаят на Костадинов какво му е малко или голямо? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Малеее
преди 4 месеца
Тия " управляващи" гледаха ли / прочетох ли какво каза австрийският вътрешен министър?1. Трите държави се уговорили България и Румъния да приемат бежанците на Австрия, т.е. до момента такава уговорка не е имало.2." Въздушният Шенген" ще се прилага, когато условията на Австрия са изпълнени, т.е. когато сме станали бежанско гето.3. Мигрантите минавали "по суша", затова можело " въздушен Шенген", т.е. понеже Австрия не иска мигранти, България никога няма да види " сухопътен Шенген". Голям " успех"! Сигнализирай за неуместен коментар