За да се забавляват едни на НГ, други трябва да работят - за поне двойна надница

Всички работодатели трябва да спазват Кодекса на труда за плащането на празничен труд

30.12.2023 | 14:50 Редактор: Елеонора Танева

Не всички у нас ще празнуват и ще разпускат в новогодишната нощ. Има хора, които дават дежурства по време на празниците или се грижат за доброто настроение на околните. Според Кодекса на труда за работата по време на официални празници, работодателят заплаща възнаграждения минимум в двоен размер.

Ивон Христов от Дряново работи в хотел с ресторант в града. На Коледа е сервирал на празничната трапеза на гостите и е получил двойно възнаграждение. И за Нова година е избрал да обслужва посетителите на комплекса и да се грижи за перфектното им настроение  на празника.

"Аз работя като сервитьор, сега по празниците е много натоварено, работя много часове. Мисля, че ще е двоен надникът, както беше и по Коледа. Радвам се, че ще работя по празниците, мисля, че добре съм преценил, тъй като вместо аз да си карам празниците с моето семейство - добре ще ми заплатят както ми заплатиха на Коледа", сподели Ивон Христов.

Силван Иванов от Велико Търново е запленен от магията на илюзионното изкуство още от 7-годишен. За поредна година на 31 декември той няма да почива, а ще участва в новогодишна програма.

"Особено по празниците имаме най-много участия с моите колеги! Магията - точно по тези празници аз помагам да се осъществи. Дали у децата или родителите - виждам пламъка в очите им - дали като покажа гълъбче или огън, особено в децата, това ги кара да повярват повече в магията", не крие ентусиазма си Силван Иванов.

За участия по време на празници илюзионистът договаря двойно по-високи хонорари.

"Ние забавляваме хората, също не само ние работим – работят доктори, ресторанти, полицаи, много професии има, които по тези празници работят! Това са празници, където хората почиват, събират се семейно и е правилно хората, които работят през тези дни, да получават повече", категоричен е Иванов.

Навръх Нова година ще работят и търговци на сувенири, творци и автори на украса и подаръци. Куриерските и транспортните услуги също не признават празнични и почивни дни.

В частния сектор обаче, не всички работодатели спазват стриктно Кодекса на труда  и изплащат на служителите си двойни надници за работа по празниците.

Вижте повече в репортажа.