Ритуално горене на кукли, изливане на кофи с вода - част от традициите за НГ в Испания

На партито на Копакабана е добре да носите червено бельо

30.12.2023 | 12:26 Редактор: Елеонора Танева
Ритуално горене на кукли, изливане на кофи с вода - част от традициите за НГ в Испания

Едни от най-интересните традиции за посрещане на Нова година идват от Испания и включват ядене на 12 зърна грозде в полунощ и излизане с куфари и дрехи за пътуване непосредствено след полунощ, с цел пожелания за пътешествия през идната година.

Други традиции са насочени към гонене на лошата енергия от предната година. Те включват затръшване на врата след полунощ, с което се затваря вратата на отминалата година и лошата енергия в нея. Практикува се още изливане на кофа с вода и пречистване чрез огън, като ритуално се изгарят кукли или фигурки, които могат да изобразяват политици, футболисти и понякога и самия човек в лош период, извършващ горенето, като така се изгарят лошите емоции, които изобразените на куклите хора са създали през изминалата година. Това заяви политическият анализатор Стоил Цицелков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той уточни, че Бразилия, позната с високата си престъпност, престъпленията драстично намаляват, когато има големи събития, като партито на Копакабана. Традициите там залагат на символизма на цветовете, като бельото, носено на Нова година, е най-често червено, което предвещава любов през новата година. Жълтото и розовото са други два чести цвята, като жълтото носи финансови и кариери успехи, а розовият цвят носи щастие. Важно е на празненството, празнуващите да носят бели дрехи.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС