За Нова година хиляди българи избраха да пътуват с БДЖ, но техниката - остаряла

Влаковете закъсняват, но пътниците са спокойни

29.12.2023 | 19:12 Редактор: Деси Николова

Много българи отново избраха железопътния транспорт, за да пътуват по празниците. Още преди Коледа БДЖ пусна допълнителни вагони с 18 хиляди места по най-натоварените направления.

На най-голямата ЖП гара в Северна България - Горна Оряховица ситуацията беше спокойна. Там изнервени пътници споделят, че влакът от Русе за София закъснява с половин час. След минути пристига и пътническият влак Стара Загора - Горна Оряховица.

Веселина Стоянова от години живее в Белгия. За празниците е в България, където ще посреща с приятели Нова година в Плевен. Казва, че предпочита железопътния транспорт. В Белгия също го ползва често, но там всичко е организирано на ниво. 

"Преди това бях в чужбина и си дойдох да празнувам в България. Дойдох си за празниците, тук е по-весело, има традиции, там не са както в България. Сега моят влак закъснява, не съм доволна. Като гледам техниката - много е остаряла", сподели една от пътничките.

След минути пристига и пътническият влак Стара Загора - Горна Оряховица. От него с дрянови клонки за сурвакане слиза Златко Станев със семейството си. 

"Ние идваме от Велико Търново, бяхме на гости. Добре е, топло е, хигиенично е, доволни сме от тях, ЖП-то е голяма работа! Справедливо си вървят и съм много доволен", споделя Станев.

За увеличения брой пътници влаковете ще са с допълнителни вагони до 2 януари. А в района на ЖП гарите ще има засилено полицейско присъствие.

Вижте повече в репортажа.