По празниците автобусите - пълни, на 31 декември отпадат курсове след 17 ч.

Хиляди тръгват на път, за да отпразнуват новогодишната нощ

29.12.2023 | 18:39 Редактор: Деси Николова

Тежък последен работен ден за 2023 година. Такъв е днешният петък за пътните полицаи, за шофьорите на междуградските автобуси, както и за машинистите на БДЖ. Хиляди тръгват на път, за да отпразнуват новогодишната нощ.

Без закъснения се движат междуградските автобуси. Въпреки предупрежденията на МВР за натоварен трафик по АМ "Хемус", такъв все още няма. Около Коледа на ден през Централната автогара минавали между 10 и 12 хиляди пътници.

"Самите превозвачи, а и ние, подаваме информация, когато в дадено направление свършат билетите, за да осигурим извънредни автобуси", каза изпълнителният директор на Централна Автогара - София Иван Мирославов.

А до пускане на извънредни автобуси се стига.

"Сега по празниците всички са пълни. Само за новогодишните празници до момента има 10 осигурени автобуса. Може би ще се наложи и повече", допълни Мирославов.

Пътниците не срещат трудности.

"Ние изпращаме гости за Варна. Билети тя си купи сама. Беше лесно - възрастна жена и въпреки това беше лесно", сподели гражданка на столицата.

"След малко заминавам за Пловдив. Към 15 часа ще съм там. После към Благоевград пътувам", каза един от пътуващите.

От Централната автогара предупреждават - на 31 декември най-вероятно ще отпаднат курсовете след 17 ч.

"Няма да е приятно да пътуваш посред нощ и да посрещаш Нова година в автобуса", допълни изпълнителният директор на Централна Автогара - София.

Железницата също пуска допълнителни места. БДЖ добавя допълнителни вагони по най-натоварените направления, които са към градовете Пловдив, Бургас, Плевен и Варна. За дните около Нова година е въведена организация на движението по "Хемус" в района на тунелите "Топли Дол" и "Правешки ханове".

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.