Какво е да си приемен родител? Историята на Нели Лишева от Павликени

За поредна година общината зарадва деца, отглеждани в приемни семейства

25.12.2023 | 18:55 Редактор: Вяра Димова

За поредна година в навечерието на коледните празници в Павликени зарадваха деца, отглеждани в приемни семейства. В общината приемната грижа е с традиции, като освен, че децата откриват своето семейство и дом, се създава заетост и на желаещи да дарят родителска ласка и топлина.

Нели Лишева от Павликени е майка на три деца - един биологичен син, осиновена дъщеря и 7-годишната Радостина, която е приемно дете. Радост влиза в дома на Нели още преди да навърши две години.

"Ние имаме едно биологично, едно осиновено и едно приемно. Осиновеното не искаше да е само и така дойде идеята за приемно семейство", сподели Нели.

Наскоро тя е загубила съпруга си и сега Радост отглеждат мама и баба. Баткото е преподавател в университета във Велико Търново, а каката е студентка по рисуване.

"Аз най- много обичам да чистя", каза дъщеря ѝ Радостина.

Нели казва, че среща голяма подкрепа както от община Павликени, така и от социалните работници от институциите.

"Това е наистина приоритет за нашата община - отглеждаме дечица в най-ранната им и крехка възраст. Тези години са важни, за да се формират като личности и същевременно създаваме и работни места, имаме ученици, които влизат в нашите училища", уточни кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

В общината 30 са приемните деца в момента, отглеждани в 20 приемни семейства. По традиция и тази година те се забавляваха на празник, където получиха подаръци от Дядо Коледа.

Вижте повече в репортажа.