България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Приемните семейства не са касички за пари: Дава им се препитание, а на децата - грижа и любов

По-малко са тези, които имат желание да се грижат за деца с увреждания, каза Ивайло Ябълкаров

21.03.2023 | 08:15 Редактор: Елеонора Танева

На 1500 са децата, настанени в приемни семейства от началото на годината, което е с 43 повече спрямо декември миналата година. 

"Интересът към приемната грижа остава постоянен, има нужда от приемни семейства, хората имат нужда от начин, по който да работят, а децата - да им бъде помогнато. Тя най-вече е професионална грижа, това дава възможност на хората да помогнат и да имат препитание. Този бум вероятно се дължи и на това", коментира психологът Ивайло Ябълкаров пред "България сутрин".

Той посочи, че не са верни твърденията, че "приемните семейства са касички за пари", което провокира кампания срещу приемната грижа преди години.

"Има много семейства, които го правят със сърце, човек и да има професия, и да подкрепя дете е изключително важно. Има все повече деца, които трябва да бъдат настанени в приемни семейства. Институциите се затварят, не е опция деца да се настаняват в тях, това стимулира търсенето на приемни семейства", добави психологът.

Ябълкаров уточни пред Bulgaria ON AIR, че голяма част от децата, попаднали в приемни семейства, впоследствие са намирали по-бързо осиновители. Приемните семейства са временен вариант.

"Търси се баланс, лесно е да се стане приемен родител, отнема около 3 месеца. Търси се сигурност и възможността да бъдат пресяти хората. Заявява се желание в някой от центровете за обучение на приемни родители, подават се документи в социалните служби, извършва се обучение, интервю и се преценява дали семейството е подходящо", поясни Ябълкаров. 

Статистиката показва, че в приемни семейства попадат по-малко деца с увреждания, много приемни родители не искат да се грижат за такива деца. 

"Има и такива, които са поели този труден път, това са хора, които имат опит - или са работили, или са се грижили за такова дете, или са отгледали свое", каза  Ивайло Ябълкаров. 

Като едно от предизвикателства той посочи развитие на приемната грижа за бежанци, която е възможна и към момента, но не се прилага. "Планираме подобна кампания, която да достигне до бежанци, които са се установили в България, които да се грижат за деца бежанци", завърши психологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа