Празници без вода - жители на Бутово на протест, деца не са къпани с дни

Водопроводът в селото е на 65 години

21.12.2023 | 19:21 Редактор: Искра Ангелова

Жители на павликенското село Бутово излязоха отново на протест заради безводие. Хората блокираха републиканския път Павликени - Плевен край жп прелеза. Стотици ще посрещнат празниците без вода за елементарни битови нужди.

От водните дружества обещаха - пускат водата до сряда. Ден по-късно обаче картината не е много по-различна. Само в част от домовете потича вода и само за около час и половина в денонощието.

"Ей го - нямаме вода, стана един месец, не може да се изкъпем. Имам 4 внуци, не са къпани, прането ни също стои", сподели Еленка Николаева.

Недоволните жители блокираха пътя Павликени- Левски- Плевен.

"До вчера нямаше, но като се разбра, че ще има протест, явно се уплашиха и водата тръгна. Сега има, но може би след репортажа няма да има", коментира друга протестираща.

Водопроводът в селото е на 65 години.

"Средства трябва да има от държавата за ново проектиране, за оправяне на водопроводни мрежи по селата. 4-5 дни имаше проблеми с апаратурата и заради това беше нарушено водоподоването. Сутрин и вечер - по час и половина. От днес по-продължително време има", поясни кметът на село Бутово - Станислав Теодосиев.

Проблем с водоподаването имало и в съседните на с. Бутово населени места. В село Върбовка се борят със същия проблем от лятото.

"От юни месец нямаме вода. На седем дена един ден имаме вода в селото", каза кметът на село Върбовка - Антон Антов.

А от водното дружество обясниха, че полагат усилия, за да се справят с безводието.

Вижте повече в репортажа.