"13 дни не сме се къпали, бършем се с мокри кърпи": Протест в търновско село

От ВиК дружествата са обещали да възстановят водоподоването до седмица

13.12.2023 | 18:45 Редактор: Деси Николова

Безводие във великотърновско село събра на протест стотици недоволни. Жителите на село Бутово от три седмици оцеляват без нормално водоподаване през зимата

Валентина Славева разказва, че проблемът с помпената станция в Бутово е от началото на тази година, когато три месеца селото е било на воден режим. Въпреки изпратените жалби до институции, решение на проблема няма. 

"Не е за описване! Налага се да ходим с колите до Павликени - има чешма, а когато си без кола, не е за говорене! Писахме до КЕВР, до областна, до ВиК. Отговорите - един на друг си прехвърлят - ще направим проверка, нищо не се случи!", каза Славева.

Хората са гневни, тъй като ако пуснат чешмите, излиза само въздух, който обаче отчита струята на водомерите. 

"При проба, без да спра крана, това налягане избутва въздуха и минава през водомера. За два опита по 30 минути, два кубика отрази водомера", поясни жител на селото. 

Жителите на селото са недоволни, защото ежедневието им от седмици е извън стандартите за живот в 21 век.

"13 дни не сме къпани! Вижте ни с мокри кърпи, мръсни, изтриваме се, измиваме се, леко се подсушаваме и излизаме! Нищо - чинии стоят, тенджери, тави, майка ми болна... всичко е леш у дома!", обясни Юлия Кирилова.

"В селото има много болни хора, много възрастни, които не могат да носят туби от 10 литра, които имат малки деца, също трябва да бъдат обслужвани", поясни друг жител на селото. 

Проблемът е трайно от тази зима. По думите на кмета от ВиК дружествата в Павликени и Велико Търново нищо не предприели през лятото и сега отново хората са без вода. 

"Има малко подпочвени води, и от тези ниски подпочвени води в старата помпена станция не задоволяват нуждите на селото, с малко налягане, и 24 часа да има водоподоване! Закупили са само помпа, прекарали са кабел, около 40 метра, от една друга помпена - докъдето стигаше тока! И само толкова", допълни кметът на Бутово Станислав Теодосиев.

От ВиК дружествата са обещали да възстановят водоподоването до седмица. Хората са готови, ако това не бъде изпълнено, да блокират следващата сряда ЖП гара Бутово.

Вижте повече в репортажа.