Събраха подписите за референдум за 3 март, но такъв няма да има

Петър Витанов: Постигнахме първата победа над Сглобката

21.12.2023 | 14:11 Редактор: Искра Ангелова
Събраха подписите за референдум за 3 март, но такъв няма да има

Инициативният комитет за запазване на националния празник на Република България - Трети март събра подписи за референдум, но отказа да ги внесе в Народното събрание. Днес те бяха показани пред медиите, а съхраняването им ще бъде извършено според разпоредбите на закона. ИК няма доверие в легитимността на парламента.

"Може да се поздравим с голяма победа. Трети март остава национален празник на България. Събрахме 279 000 подписа, които все още са в процес на обработка. Постигнахме първата победа над Сглобката. Основната ни цел е постигната", съобщи председателят на Инициативния комитет Петър Витанов.

"С вчерашното решение отпада необходимостта от референдум. Няма да внесем тези подписи, за да не се повдига за втори път темата в Народното събрание, което напълно е изчерпило своята легитимност. Инициативният комитет имаше една единствена цел - събиране на подписка за недопускане на смяна на националния празник. Той свърши своята работа. С вчерашното решение на НС неговата функция се изчерпва", каза още Витанов.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е направен така, че да не отчита волята на хората и те да бъдат оставени извън политическия процес, казаха от ИК.

"Изключително тежка е технологията по събиране на подписи. Така, както е направен законът, на практика е невъзможно събирането им. Затова сме благодарни на хилядите доброволци, които ни помагаха. В последните три месеца те неуморно, ежедневно събираха подписи в цялата страна. Говорим не само за големите градове като София, Пловдив, Варна, но и за малките населени места. Трудът на тези хора не остана невъзнаграден. Ако не беше всеки глас, нямаше да стигнем до това решение", добави членът на ИК Димитър Данчев.

Заявлението за стартиране на подписката за референдум с въпроса "Съгласни ли сте 3 март да продължи да е националният празник на Република България" беше подадено на 21 септември. В инициативния комитет се включиха политици, общественици, учени, журналисти, спортисти.

Промяната на националния празник от 3 март на 24 май беше част от промените в Конституцията, които бяха гласувани на първо четене от Народното събрание. Под обществен натиск депутатите се отказаха от промените на второ и трето четене.

Снимка: Пресцентър на Инициативния комитет