Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Витанов: Хората нямат доверие в партиите, трябва да се сменят основни играчи

"Инициативата за 3 март най-вероятно ще се увенчае с успех", заяви евродепутатът

08.12.2023 | 20:33 Редактор: Вяра Димова

Инициативата за 3 март има единна цел - да не допусне да се промени националният празник. Тя най-вероятно ще се увенчае с успех. През последните 2-3 месеца обикаляме цялата страна. Агитираме и запознаваме хората за проблемите, свързани с националния ни празник. От много места се чуваха призиви да се направи нещо. Това каза евродепутатът от БСП Петър Витанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него хората нямат доверие в политическите партии.

"Към днешна дата в предложението на Конституцията фигурира промяна. През последните години многократно се правят лупинги и се променят позиции в диаметрално противоположни посоки за по-малко от 24 часа. Ние не трябва да отслабваме нашия обществен натиск, за да не допуснем поредна промяна в позициите", апелира Витанов.

Вече са събрани няколкостотин хиляди подписа, стана ясно от думите му.

"Все още се получават протоколи, подписки. През последните два месеца се направи опит за саботирането на инициативата. Част от политическите партии, като видяха общественото недоволство, веднага заговориха, че ще отменят предложението си. По време на предизборната кампания имаше административни различия и опити за ограничаване", обяви евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

На парламентарни избори да гласуват 30% от хората, означава, че 70% са отвратени, коментира Витанов.

"Отчетливо се наблюдава девалвация и деградация на политически процес. Сигурно и до стрелби с лъкове ще се стигне, ако продължим по същия начин. Г-жа Нинова е обигран политик, опитен и вижда къде има нисши. Ако не се сменят основните политически играчи, доверието няма да се покачи. От 15 години политическите лидери са едни и същи", изтъкна гостът.

Той добави, че (не)коалицията се крепи на властта, регулаторите, парите, идващи по линия на Европа, а оправдания от типа Шенген са несъстоятелни.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Гошо
преди 4 месеца
Витанов, кой пуска кокала? Сигнализирай за неуместен коментар