Партийни лидери си размениха обвинения, Трифонов и Пеевски с твърди позиции

"Възраждане" служат на чужди сили", коментира Делян Пеевски

19.12.2023 | 18:42 Редактор: Елеонора Танева

След прекрояването на Конституцията, не закъсняха и първите реакции. Депутатите от мнозинството се поздравиха с успеха.

"Беше променен моделът на служебното правителство, така че да не бъде възможност за президентско управление. Идеята е да има независим кабинет, който да провежда изборите", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Във връзка с промените, касаещи разделението на ВСС и квотата, която НС ще избира, от ГЕРБ успокоиха, че няма да има политизация в избора.

"Обществената квота, която парламентът ще избира, се чуха критики, че ще бъде политическа. В текстовете сме дали гаранции, че трябва да са партийно неутрални, когато разпишем текстовете в Закона за съдебната власт, това ще стане ясно", каза депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

Дойдоха и критики към двете партии, които напуснаха заседанието - "Възраждане" и ИТН.

"Изчистихме много неща с колегите, смятам, че всичко е наред, нека да дойде утре да го гласуваме на трето четене. Тези хора, специално "Възраждане", служат на чужди сили, това всички го видяхме, това не е българска партия", каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов публикува във Facebook коментара си на промените в основния закон. По думите му депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС променят Конституцията така, както им изнася.  

"Още по-точно - Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев са използвани, заради жалкото си его и глупавите си комплекси, да удовлетворят желанията на Бойко Борисов и Делян Пеевски, за да отнемат възможностите на президента да създава баланс чрез служебните правителства и службите. Да могат да назначават политически главен прокурор. Да приемат двойното гражданство, за да оправдаят лъжите на Кирил Петков и да измият срама от цялата политическа система, че е допуснат човек като него да бъде министър, дори министър-председател. Не знам колко от вас са чели Конституцията, но със сигурност всички знаете, че ако нещо работи добре не бива да се променя. Българската Конституция такава, каквато беше до днес, работеше добре и в услуга на българските граждани", гласи част от коментара на Трифонов. 

Според него такива реформи се правят преди големи празници, "когато хората са празнично настроени и не мислят много, много за това, което се случва в парламента".

Вижте повече във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Наглец
преди 4 месеца
Пеевски твърди, че "Възраждане" не били българска партия.ДПС " българска партия" ли е,а Пеевски? Защо ДПС предложи лица с двойно гражданство да могат да бъдат депутати? С какво гражданство, бе Пеевски- с турско ли? Какъв е интересът на Турция да праща свои граждани да ни управляват? Някой дали се досеща? Ония, дето протестираха срещу Пеевски, " патриотите", които рушат ПСА и мразят 3-ти март, сещат ли се? А после за вашата глупост- да се подмазвате срещу българска територия- кой ще плаща? Сигнализирай за неуместен коментар