Нов ден, нов скандал в парламента - Костадинов заплаши депутати със затвор

"Това, което се предлага, е недопустимо в името на държавния суверенитет", заяви депутатът от БСП Иван Ченчев

19.12.2023 | 14:13 Редактор: Толя Стоянова

Отново сцени на напрежение в парламента. След като вчера Паметникът на Съветската армия доведе до бой между депутати от "Възраждане" и ДПС, днес групата на "Възраждане" и "Има такъв народ" напуснаха пленарната зала. Като мотив за тяхното решение посочиха разглеждането на промените в Конституцията. Според тях ремонтът на основния закон е атака към държавността и се прави, за да е угодно на управляващата "сглобка".

"Най-жалкото мнозинство в историята на българския парламент ще прави промени. Ще погази върховния закон, ще наруши грубо обществения договор", каза депутатът от ИТН Тошко Йорданов.

"Преди да пристъпите към декларацията ви поздравявам за насладата, която изпитахте от всичко това, което казахте в процедурата", заяви председателят на НС Росен Желязков. 

"Призовавам всички нормални хора в тази зала да излязат от нея, защото това не е Партиен дом, а сборище на морално деградирали нещастници", добави Йорданов.

"Ще преживеем и това, ще ви изпратим в историята, а някои и в затвора, където ви е мястото, България ще продължи да пребъде. Да живее България", възкликна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Конституцията на Република България изрично въвежда забрана лица с двойно гражданство да бъдат избирани за народни представители, министри, президент и вицепрезидент. Аз като български гражданин считам, че това, което се предлага, е недопустимо в името на държавния суверенитет", коментира депутатът от БСП Иван Ченчев.

"От всички страни членки на Съвета на Европа, в който в 28 страни двойното гражданство е разрешено, няма нито една друга страна, която не позволява гражданин да се кандидатира", каза Антоанета Цонева от ПП-ДБ.

Вижте повече във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)