БНР свали интервюто с Елеонора Митрофанова, Руското посолство излезе с позиция

Противници на участието на руския посланик протестираха пред медията

16.12.2023 | 18:45 Редактор: Вяра Димова

С 15 гласа "за" и 1 "въздържал се" програмният съвет на БНР реши интервюто на Петър Волгин с руския посланик Елеонора Митрофанова да не се излъчва в ефир и в други информационни канали, заради несъответствие с журналистическите стандарти. Обявеният разговор в предаването на Волгин предизвика протест пред сградата на Националното радио.

Противници на участието на руския посланик протестираха пред БНР с плакати с надписи срещу гостуването на Митрофанова в обществена медия. 

"Човек, който започва трета европейска война в началото на XXI век, неговите представители да бъдат допускани по този начин да разпространяват откровена пропаганда и лъжи", каза Атанас Шарков.

По същото време Волгин припомни във Facebook, че Делян Пеевски е възразил срещу участието на Митрофанова, а впоследствие прогрdмният съвет на радиото е забранил излъчването му и запита има ли връзка. 

"Има хора, които не са на висотата на момента. "На висотата на момента" означава да отстояваш свободата. Има хора, които не отстояват свободата. Те отстояват зависимостта. Те се превръщат в едни обикновени изпълнители на чужди поръчки, без значение дали поръчката ще дойде от г-н Борисов, или от г-н Пеевски, или от г-н Василев, няма значение", посочва Волгин.

Руското посолство също излезе с позиция по случая.

"На фона на разговорите за демокрация, свобода на словото и свобода на изразяване на собственото мнение, решението на БНР - очевидно, взето не без натиск отвън - предизвиква само недоумение и разочарование", се казва в позицията.

В разговор с Петър Волгин генералният директор на БНР Милен Митев заяви, че няма политическа намеса в БНР и се надява, че решението на програмния съвет е взето независимо и не под натиск.

"Аз на ден получавам по няколко писма, в които ни обвиняват в руска пропаганда и по няколко, в които ни обвиняват, че сме украинско национално радио. В общия случай би трябвало да значи, че си вършим работата, защото една свободна медия винаги ще бъде малко неудобна и винаги ще пречи", заяви Митев.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова каза, че се надява да получи запис от интервюто с руския посланик, както и че спирането му е с цел опазване на професионални стандарти. Според Момчилова изненада е не замесването в случая на Делян Пеевски, а това, че се забравя стилът, по който той е управлявал медийната си група.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.


2
5 rate up comment rate down comment 8
Захарий
преди 4 месеца
Тръндафилке на теб не знам с какво ти е помагала Русия - сигурно с копейки, но на България и е взела много неща, заедно с бъдещето и златния резерв Сигнализирай за неуместен коментар
1
12 rate up comment rate down comment 8
Тръндафила
преди 4 месеца
Ш едеме дървото от Русия, и с право. То бива омраза и идиотщини към тия които винаги са ни помагали,ама пък чак толкова си е направо срамота....Дано Руснака не си отмъщава на бедния народ а на виновните за всичките простащини... Сигнализирай за неуместен коментар