Посолството на Украйна възмутено от покана на БНР до Елеонора Митрофанова

Украински дипломат отказва участие в медията

15.12.2023 | 17:04 Редактор: Елеонора Танева
Посолството на Украйна възмутено от покана на БНР до Елеонора Митрофанова

Посолството на Украйна публикува позицията си във връзка с покана за участие в БНР.  

"Изразяваме огромно разочарование и дълбоко огорчение във връзка с анонса, че представител на кремълския режим - посланикът на руската федерация ще гостува в предаването "Политически некоректно", на Българско Национално Радио.

Предоставяне  от страна на национална българска медия на възможност за изява и пропаганда  на официално лице на държава агресор  е грубо нарушение на професионалните и  морални стандарти в журналистиката.

Посолството на Украйна получи покана за гостуване в това дискредитирано от години предаване, подкрепящо наративи на руската агресия и хибридната война, но я оценява като опит за маскиране на хибридната дейност на водещия, дезинформация и подмяна на ценности, използвайки за тази цел медийна независимост и свобода на слово.

Участие на представител на държава агресор  в предаване на национална медия не е дискусия или обмен на мнения, а неприкрита подкрепа на кремълския режим", пише в позицията на посолството, разпространена до медиите.

Предоставяне на медийни изяви на посланика на русия е вид съучастие в кремълската въоръжена агресия и хибридната война не само срещу Украйна, но и срещу  целия демократичен свят.

Посолството на Украйна няма да се възползва от право на отговора, любезно предложен от ръководството на БНР, защото в случая не става дума за "друга гледна точка" или "алтернативно мнение", пише в позицията.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски също изрази възмущението си от поканата към Елеонора Митрофанова.

"Изразявам голямата си тревога от анонса за предстоящо гостуване на руския посланик в ефира на една от най-влиятелните обществени медии - БНР.

Именно този представител на Кремълския режим, срещу чиито безпрецедентна арогантност и незачитане на правовата държава многократно сме възразявали. Представител на държава-агресор, която освен въоръжена война срещу Украйна, води хибридна война срещу ЕС и НАТО. Посланик Митрофанова, която заключва православен храм, назидава и оспорва решения на нашата държава и ЕС.

Приемаме гостуването на Митрофанова в ефира на общественото радио като груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България.

По Конституция и закон, обществените медии осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси и общочовешките ценности.

Тази отговорност, както и етичният кодекс на медиите, споделен от всички европейски журналистически организации правят недопустимо ефирът на БНР да се превърне в обществен предавател за пропутинската пропаганда и дезинформация.

Настоявам СЕМ и другите регулаторни органи да се самосезират, за да не се допусне подобна провокация в национален ефир.

Отговорността на генералния директор на БНР за водената от медията програмна политика изисква преустановяване на всички рискове, свързани с употребата на обществената медия за пропагандни антиевропейски и антидемократични  цели", пише в позицията на Пеевски до медиите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 4 месеца
Пеевски стана по- голям лакей от Бойко. Уж посолството ги пази, а се страхуват от Митрофанова. Украинската посланикачка е доказано жрица %#^,но се меси във вътрешните работи на България. БюР ще кани когото прецени. Пеевски не е никой да заповядва. Сигнализирай за неуместен коментар