Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Милен Желев: Проблемът на Паметника на съветската армия е, че не е български, той е чужд за историята ни

Истинските причини за демонтажа са неизказани, убеден е политологът

14.12.2023 | 21:05 Редактор: Калина Донкова

Доводът, че демонтажът на Паметника на съветската армия в София е опасен и затова се налага премахването му, е безспорен, но не отразява истинските причини за премахването му. Това коментира в ефира на предаването „Директно“ политическият анализатор Милен Желев.

По думите му по-голямата част от българското общество е останала изненадана от ярката демонстрация на отношение към монумента.

„Това е чисто българска афера, защото тя се извърши по типично български начин, тихомълком, под претекст, че този паметник е опасен. Дали паметникът е опасен – безспорно, има експертиза. Но всички ние знаем, че истинските причини са други и те не са изказани. По същите причини е демонтиран паметникът на Ленин, тогава под предлог, че спира строежа на метрото“, каза Желев.

Изключително необходимо е Областната управа и кметът на София да излязат с ясна и категорична позиция защо демонтират съоръжението, категоричен е той.

От друга страна, реакцията на Русия към демонтажа на паметника отразява традиционното високомерие на Кремъл, смята политологът.

В своя позиция говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че България е избрала грешната страна на историята.

„Аз се опасявам, че на мястото на този паметник ще остане една дупка, едно празно място, както в колективната памет на българското общество има една дупка относно ролята на Георги Димитров в българската история“, подчерта анализаторът.

Проблемът на този паметник е, че той не е български, убеден е още Желев.

„Това не е паметник на българските войски, които са участвали във Втората световна война, като например моят дядо, без значение на чия страна са. Това е паметник на Червената армия, който е чужд за българската история. В България не е имало битки както във Виена или Берлин, изтъкна той.

Желев коментира и отношенията между участниците в управлението и скандалите между партньорите от последната седмица.

Преди коледните празници наблюдаваме християнско смирение между участниците в управлението. Но това е затишие пред буря, а тази буря е ротацията, категоричен е той.

„Изненадващо добра спойка направиха от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС относно бюджета, относно парите за култура, имаше необходими критики към финансовата политика на Асен Василев, който учудващо добре прие всичко това. Сякаш всичко е цветя и рози, но това ще е така до следващия скандал, който да се надяваме, че няма да се случи по празниците, но тогава често има неочаквани катаклизми. Точно тогава хората от двете страни на барикадата, които не са съгласни с този привиден мир, биха показали рога“, на мнение е Желев.

Политическото оправдание за тази т.нар. сглобка е взаимен интерес, убеден е политическият анализатор.

„Както повечето пъти в историята, политиците се оправдават с интереса на България. Да, действително е в интерес на България да бъдем единни за Шенген или за Еврозоната, разбира се, имат общи приоритети, но не смятам, че могат да бъдат на едно мнение по доста голяма част от вътрешнополитическите приоритети“, изтъкна още той пред Bulgaria ON AIR.

Промяна в климата на отношенията между партньорите няма, ГЕРБ осъзнават ролята си, а и следят детайлно общественото доверие към управлението, докато лидерството в ПП-ДБ се е размило, смята политологът. Все по-често обаче ще чуваме за ролята на ДПС и Делян Пеевски в управлението, подчерта още Желев.

Вижте целия разговор във видеото.