България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Демонтажът на паметника най-много развълнува българите, бюджетът остана на заден план

"В момента Русия е в по-силната позиция, защото западните партньори не дават необходимата помощ на Украйна", каза журналистът Александър Попов

15.12.2023 | 09:14 Редактор: Искра Ангелова

Демонтажът за Паметника на Съветската армия беше най-четената и коментирана новина. Нашите читатели проследиха всяка една част от паметника, която беше свалена. Бих определил темата с една дума - пропаганда. Това е един паметник, който десетилетия носеше пропаганда. В момента демонтажът се използва също за пропаганда, този път политическа. А на фона на доста сериозни дебати - в парламента се приема бюджет, а ние се занимаваме с един паметник.

Това каза главният редактор на dnes.bg. Александър Попов в студиото на "България сутрин".

Според него проблемът е в липсата на информация след демонтажа.

"Липсва информация какво ще се случи с него, когато бъде демонтиран. Предполагам, че пукнатините не са от месец декември, но за да се предприемат някакви действия, по някакъв начин трябва да бъдат оправдани. Станахме свидетели на един уникален протест в Народното събрание - депутати излязоха пред трибуната. Костадинов пък се закани, че ще блокира дейността на парламента, докато не спре демонтажът", допълни Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че по този начин се блокират най-важните гласувания: "Говорим за бюджета, за Конституцията е ясно, че има договорки, които ще се случат. Заканите за бойкот не бива да бъдат пренебрегвани. А и демонтажът си продължава, докато имаше протести. Напрежението се наслагва. Стигаме и до разделението на хората - тема, която следим от години."

Журналистът добави, че другата тема, която е интересувала читателите, е била речта на Путин.

"Той директно си каза, че преговори за мир ще има, когато си постигнат своите цели, а ние тези цели си ги знаем. Всички анализатори смятат, че изчакването е във връзка с изборите в САЩ и това, което се случва на Конгреса. В тази връзка - помощта на САЩ за Украйна също развълнува читателите. Зеленски вече във всяко едно свое изказване споделя, че без тази помощ войната ще бъде изгубена. В момента Русия е в по-силната позиция, защото западните партньори не дават необходимата помощ на Украйна", коментира още Попов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Монтажник
преди 4 месеца
Това не е демонтаж, а рязане за скрап и унищожаване. Сигнализирай за неуместен коментар