Нинова: Да ни управляват хора с двойно гражданство е предателство

Няма да подкрепим промените в Конституцията, обяви лидерът на БСП

16.12.2023 | 16:56 Редактор: Вяра Димова

Няма да подкрепим промените в Конституцията – да ни управляват хора с двойно гражданство е предателство към националния суверенитет. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова от Банско, където се проведе четвъртата поред регионална среща на партията.

Тя коментира, че на тези срещи се обръща основно внимание на бюджета, който в момента се гледа в парламента: "И особено бюджетите на общините, проектите. Ние искаме от нашите кметове доколкото могат да се въздържат от повишаване на местните данъци и такси. Такова беше указанието на централната власт, но да не го правят в тези трудни за хората времената. Да не разпродават земеделската земя, да пазят общинските гори и да развиват социалната община с особена грижа за младите".

По думите ѝ социалистите има много от какво да се притесняват в тези бюджети, защото в тях няма никаква политика, а само счетоводство под формата на приход и разход.

"Увеличават се разходите за образование, но няма никаква реформа в неговото качество. Постоянно се наливат пари там и качеството на образование на децата се влошава. Няма дори и опит да се подобри учебното съдържание. Ще подкрепим онези неща, които внася Асен Василев и съответстват на нашата социална политика", категорична е Нинова.

"Категорично твърдим, защото и ние проверихме, няма необходимите документи за рязането, демонтирането или преместването на Паметника. За нас това е варварски акт на убиване на българската история, на заличаване на паметта. Липса на памет, заличаване на духа, а сега и посегателството върху паметниците. Подали сме всички необходими сигнали и очакваме обективно разследване. Хората, които направиха това извън закона - трябва да носят наказателна отговорност", коментира тя за актуалните събития около Паметника на съветската армия, който според социалистите се руши погазвайки и заличавайки историята ни.

Според нея България трябва да влезе в Шенген, защото отдавна е изпълнила всички условия.

"За нас не е приемливо, ако ни приемат само по въздух, защото това е унизително за България. Към нито една друга държава не е поставяно такова условие. За българската икономика и за гражданите е по-важен сухопътния Шенген. Само транспортният ни бранш губи близо 100 млн. на година, а като цяло икономиката ни около 1 милиард", обобщи председателят на БСП.

Нинова коментира и спряното интервю на Петър Волгин с Митрофанова като заяви: "Да говорим принципно. Не може политик да казва кой да бъде на интервю и кой не. Намесата на политиците така пряко е поредното доказателство за посегателството върху свободата на медии и слово".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)