Таков: Ще открием виновниците за нарязването на Паметника на Съветската армия

Има разпоредено прекратяване на демонтажа още на 14 декември, обяви той

16.12.2023 | 16:23 Редактор: Вяра Димова
Таков: Ще открием виновниците за нарязването на Паметника на Съветската армия

"Няма да спрем, докато не открием всички виновници за нарязването на монумента, за да понесат отговорността си с цялата строгост на закона", заяви председателят на БСП - София Иван Таков.

"Още на 14 декември от Главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" (ГД ИОКН) към Министерство на културата са разпоредили незабавно да бъдат спрени всички дейности по демонтаж на Паметника на Съветската армия. Това става ясно от официален документ "Разпореждане за прилагане на принудителна административна мярка, подписан от главен инспектор Иван Генов. С това разпореждане е наложена принудителна административна мярка, за която законът предвижда предварително изпълнение, тоест още в четвъртък е трябвало да бъдат прекратени всички дейности по рязането на монумента", съобщи Таков.

Според него Областната управа подлежи на много сериозни санкции затова, че не се е съобразила с предписанието от ГД ИОКН.

"Тези действия от страна на Областната управа не са просто самоуправство, това е превишаване на длъжностните права и злоупотреба с държавни средства", коментира Иван Таков. 

Лидерът на столичните социалисти още веднъж ясно заяви, че няма да оставят нещата така.

"Вече подадохме сигнали и питания до прокуратурата и до всички държавни институции, имащи отношение и носещи отговорност за случващото се с Паметника на Съветската армия. Ще открием и ще покажем на обществеността всеки един, който е виновен за това безчинство с паметта. Няма да спрем, докато не видим как всеки един от тях понася отговорността си с цялата строгост на закона за престъплението, което толкова арогантно извършиха в Княжеската градина", категоричен е Таков.

Снимка: БГНЕС